Lák z okurek je prospěšný pro imunitu a trávicí systém

Bohužel se tento zdravý nápoj často nedbale vylévá a nikdo se nezabývá tím, kolik prospěšných látek vyhazuje jen tak pryč. Tento nálev má mnoho výhod a podporuje naše každodenní fungování. Má dobrý vliv na imunitu, podporuje trávicí systém, ale může být i skvělým lékem na kocovinu.

Vliv na naše tělo

Šťáva z okurek vzniká kvašením a má kyselou chuť a intenzivní vůni. Někteří lidé ji milují, zatímco jiní nejsou schopni vypít ani doušek tohoto nápoje. Je to škoda, protože okurková šťáva má ve svém složení mimo jiné vitamin A, který posiluje oči a zabraňuje makulární degeneraci. Kromě toho tento vitamin chrání tělo před některými typy rakoviny, jako je rakovina plic nebo děložního čípku.

Doporučený článek:  Vyvarujte se zbytečných chyb, které ničí v ovoci a zelenině tolik potřebný vitamin C

Další důležitou složkou je hořčík, který podporuje nervový systém a zlepšuje funkci tzv. šedých buněk. Na tomto místě je třeba zmínit také železo, které je nezbytné pro tvorbu červených krvinek a je součástí hemoglobinu, který přenáší kyslík z plic do různých tkání v lidském těle. Nedostatek železa může přispívat k chudokrevnosti a vyvolávat bolesti hlavy a další nepříjemné příznaky.

Zdroj obrázku: Freepik

Vliv na imunitu

Šťáva z okurek obsahuje důležité minerály a vitaminy, které zlepšují imunitu organismu. Mimo jiné je to vitamin C, který podporuje imunitu a snižuje náchylnost k infekcím. Jeho špatný stav naopak může mít vliv na častější výskyt bakteriálních infekcí a virových onemocnění.

Doporučený článek:  Známé přírodní hnojivo používaly naše babičky. Nyní se na něj zapomnělo. Přitom prospívá více, než drahá chemie

Okurková voda také vykazuje přítomnost probiotických bakterií, které jsou takzvaným štítem pro naše tělo, protože podporují střevní bakteriální flóru. Tvoří ochrannou bariéru v trávicím systému a jejich účelem je chránit před patogeny. Výše zmíněné probiotické bakterie jsou také zodpovědné za podporu těla napadeného parazity. Kyselina mléčná, která vzniká při kvašení, je likviduje, stejně jako plísně žijící v lidském těle. Dobré bakterie čistí střeva, zlepšují metabolické procesy a odstraňují zažívací problémy.

Zdroj: https://www.healthline.com/health/food-nutrition/drinking-pickle-juice

Podobné články:

Brambory jsou oblíbenou přílohou i hlavní hvězdou oběda. Za některé kombinace ale tělo nepoděkujeBrambory jsou oblíbenou přílohou i hlavní hvězdou oběda. Za některé kombinace ale tělo nepoděkuje

Brambory patří mezi nejoblíbenější druhy zeleniny, které jsou k dostání po celém světě. Často si je dáváme vařené, ale můžeme si je také upéct, dát si je jako bramboráky nebo