Výroba vlastního mulče je jednoduchá. Stačí využít, co zahrada nabízí

Mulč je úžasný způsob, jak zpracovat organický odpad ze zahrady a vytvořit z něj něco velmi dobrého. Dokáže totiž zlepšit kvalitu půdy, udržuje v ní vlhkost a zabraňuje růstu plevele. Navíc chrání půdu také před erozí. Doma si ho můžete vyrobit velmi jednoduše, a to z mnoha materiálů. Potom ho musíte jen udržovat a zajistit, aby fungovat neustále pro blaho vaší zahrady.

Zvolte vhodné materiály

Nejpoužívanější a nejjednodušší je použití posekané trávy. Tráva se rozkládá poměrně rychle a obsahuje hodně dusíku, který se uvolňuje do půdy. Další možností je spadané listí, které stejně musíte nějakým způsobem zpracovat. Když ho trochu nasekáte s pomocí sekačky, rychleji se rozloží.

Doporučený článek:  Kyselina citrónová přesvědčí zeleninu k růstu. Lepší životabudič pro rajčata a okurky neexistuje

Jako mulč můžete použít také kompost, který jste si jistě na své zahradě již založili. Částečně rozložený kompost je úžasným mulčem, protože obsahuje hodně živin, které uvolňuje do půdy. Ideálně fungují také štěpky, kůry, sláma nebo seno. Pokud je máte k dispozici, klidně tyto materiály použijte.

Zdroj obrázku: Freepik

Zpracování

Bez ohledu na to, jaký materiál budete používat pro svůj mulč, měli byste ho trochu zpracovat. Stačí, když ho nasekáte nebo rozdrtíte. Trávu nebo listí byste měli nechat trochu oschnout, protože jinak začnou hnít a plesnivět. To vaší zahradě a záhonům rozhodně neprospěje.

Doporučený článek:  Správné vytažení klíštěte sníží riziko infekce

Údržba mulče

Aplikujte vždy 5-10 centimetrů mulče, protože příliš tenká vrstva nebude dost efektivní. Poté ho pravidelně kontrolujte a případně přidávejte další materiál během sezóny. Mulč se bude postupně rozkládat a stane se součástí půdy. Proto ho musíte pravidelně doplňovat.

Největší výhody domácího mulčování

Mulč udržuje v půdě vlhkost. A také zabraňuje pleveli, aby rostl. Nedostane se k němu totiž sluneční světlo, které by podporovalo jeho růst a navíc se nedostane skrz materiál na povrchu. Obecně také zlepšuje strukturu a kvalitu půdy, protože uvolňuje hodně minerálů a živin.

Zdroj: https://kellogggarden.com/blog/mulch/diy-making-mulch-for-your-garden/

Podobné články:

Dušičky se blíží a náhrobky našich blízkých potřebují vyčistit. S jednoduchým postupem to zvládneteDušičky se blíží a náhrobky našich blízkých potřebují vyčistit. S jednoduchým postupem to zvládnete

O náhrobky svých blízkých bychom měli svědomitě pečovat. Systematické čištění umožní vyhnout se vzniku obtížně odstranitelných skvrn a nečistot. I když čištění náhrobků můžeme svěřit specializované firmě, zvládneme to snadno