I květiny mají uši. Při zvuku bzučících včel je jejich nektar sladší

Mnohdy si to vůbec neuvědomujeme, ale svět je každý den plný zvuků. Uši predátora i kořisti jsou přirozeně naladěny na přítomnost toho druhého. Odborníci nyní zjistili, že sluch není schopností jen jedinců s ušima. Zvuk je důležitý pro přežití a to neplatí jen o lidech a zvířatech, ale také o rostlinách. Experimenty dokázaly, že alespoň v jednom případě rostliny slyší a přináší jim to velkou evoluční výhodu.

Ten nejsladší zvuk

Evoluční teoretička Lilach Hadanyová v univerzity v Tel Avivu říká, že schopnost a využití zvuku by rostlinám pomohly přežít a předávat genetický odkaz. Opylování je klíčovým faktorem pro jejich přežití, a proto ho vědci začali zkoumat. Zjistili, že rostliny skutečně slyší. Jakmile se k nim dostane zvuk bzučení včel, jejich nektar se stane sladším, což přiláká hmyz. Díky tomu je rostlina opylovaná a může se reprodukovat.

Doporučený článek:  Sinice jsou rizikem pro zdraví lidí i zvířat

Vědci vystavili rostliny včelím zvukům (0,2 až 0,5 kHz) a dalším nízkofrekvenčním zvukům. Analýza odhalila jasnou odezvu. Během tří minut se koncentrace cukru v rostlinách zvýšila z 12 procent na 20 procent. Dokonce i odborníci byli překvapeni, že to skutečně funguje. Jde o jasný důkaz toho, že rostliny skutečně slyší a dokážou rozeznat zvuky na určité frekvenci.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak to funguje?

Vědci přemýšleli, jak je to možné, když květiny nemají uši. Ukázalo se, že většina rostlin má konkávní nebo miskovitý tvar, které jsou ideální pro příjem a zesilování zvukových vln stejně jako satelitní parabola. Hadanyová a její kolegové odhalili, že mnoho struktur rostlin vibruje a díky svému tvaru zvyšují vibrace, které „slyší“.

Doporučený článek:  Na grilu připravíme mnoho oblíbených druhů zeleniny

Díky tomu na vibrace mohou reagovat, zvýšit poměr cukru v nektaru a přilákat k sobě hmyz, na kterém jsou existenčně závislé. Jedná se o revoluční zjištění a důkaz o tom, že rostliny dokážou využívat zvuky z okolí ke svému prospěchu. Výzkumný tým provedl testy i na rostlinách, u kterých odstranil jeden nebo více okvětních lístků. Tyto rostliny nebyly schopny reagovat na žádné nízkofrekvenční zvuky.

Zdroj: https://www.sciencealert.com/flowers-may-not-have-ears-but-they-can-still-technically-hear-say-scientists

Podobné články: