Česneková tinktura posílí zdraví. Její užívání má pravidla

Česnek patří mezi oblíbenou zeleninu, která se vyznačuje specifickou chutí a silným aromatem. Přidává se do mnoha tuzemských receptů, česnek je pak základem česnečky a málokdo si dokáže představit bez něj topinky, bramboračku nebo hrachovou kaši. Česnek je také efektivním prostředkem lidového léčitelství. Domácí tinktura z česneku si navíc zachovává vlastnosti čerstvého, proto se vyplatí ji připravit do zásoby. Jak se připravuje a na co se může použít?

Lék na dlouhověkost

Česnek je přírodním antibiotikem, k tomu je zdrojem mnoha vitamínů, minerálů a antioxidantů, které posilují obranyschopnost těla, ale působí též na vitalitu nebo na pokožku. To je i důvod, proč se česnekové tinktuře v Tibetu přezdívá tinktura dlouhověkosti. Tinktura se doporučuje užívat zejména s přicházejícím podzimem a v zimě, kdy je potřeba tělo posílit před útoky virů a bakterií, může se ale užívat celoročně. A jak se připravuje? Základem jsou česnek, líh nebo vodka a další volitelné ingredience jako med, citron a zázvor.

Doporučený článek:  Obyčejná kedlubna je ve skutečnosti vitamínová bomba, která strčí do kapsy drahé superpotraviny
Zdroj obrázku: Freepik

Recept známý stovky let

Užívání česnekové tinktury patří mezi léčitelské metody známé stovky let. Už v 7. století našeho letopočtu se užívala mezi mnichy při akutních stavech, ale také preventivně. Tinktura má antibakteriální i antiparazitární účinky. Je balzámem pro trávení, harmonizuje fungování střev a odstraňuje nadýmání. Je prostředkem proti infarktu i mrtvici, regeneruje kardiovaskulární systém a snižuje vysoký krevní tlak. Česnek pročišťuje žíly a pomáhá předcházet ateroskleróze. Podle léčitelů také zlepšuje usínání a kvalitu spánku.

Jak připravit česnekovou tinkturu

Co budete na přípravu česnekové tinktury potřebovat? Stačí tři palice česneku a půl litru lihoviny. Česnek se oloupe a prolisuje nebo nastrouhá a vloží se do zavařovací sklenice. Obsah se zalije alkoholem. Nádoba se odloží na pět dní a pravidelně se směs protřepává, následně se scedí a v láhvi se nechá působit ještě deset dní. Poté se užívá preventivně po kapkách, případně během sedmidenní intenzivní kúry dvakrát denně takto:

  • 1. den: 4 kapky,
  • 2. den: 6 kapek,
  • 3. den: 10 kapek,
  • 4. den: 15 kapek,
  • 5. den: 20 kapek,
  • 6. den: 25 kapek,
  • 7. den: 30 kapek.
Zdroj: https://preparednessadvice.com/how-to-make-a-garlic-tincture/, https://wildoakmedicine.com/blog/garlic-make-your-own-medicine-with-dr-thea-rabb, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3249897/, https://podarilove.ru/en/recept-dolgoletiya-tibetskih-monahov-iz-chesnoka-chesnochnaya/, https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=garlic-19-Garlic, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4103721/, https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cesnek_kuchy%C5%88sk%C3%BD, https://wildoakmedicine.com/blog/garlic-make-your-own-medicine-with-dr-thea-rabb

Podobné články:

Šťavnaté ovoce někdy skončí i tam, kde nechceme. Odolné skvrny ale najdou rychlé řešen튝avnaté ovoce někdy skončí i tam, kde nechceme. Odolné skvrny ale najdou rychlé řešení

Horké dny mnoho z nás prokládá čerstvým, šťavnatým ovocem. Kvůli tomu se ale stává, že nám šťáva nebo samotné ovoce přistanou na oblečení, koberci na ubrusu. Vyčistit takové skvrny není

Sušeného ovoce se není třeba obávat. Prozradíme vám fígl, jak oddělit slepené kousky od sebeSušeného ovoce se není třeba obávat. Prozradíme vám fígl, jak oddělit slepené kousky od sebe

Sušené ovoce je delikatesou, a když je usušené správně, jedná se o vysoce výživné jídlo, které lze použít do buchet, do masa, ale i jako ozdobu na dort. Jeho využití