Česneková tinktura posílí zdraví. Její užívání má pravidla

Česnek patří mezi oblíbenou zeleninu, která se vyznačuje specifickou chutí a silným aromatem. Přidává se do mnoha tuzemských receptů, česnek je pak základem česnečky a málokdo si dokáže představit bez něj topinky, bramboračku nebo hrachovou kaši. Česnek je také efektivním prostředkem lidového léčitelství. Domácí tinktura z česneku si navíc zachovává vlastnosti čerstvého, proto se vyplatí ji připravit do zásoby. Jak se připravuje a na co se může použít?

Lék na dlouhověkost

Česnek je přírodním antibiotikem, k tomu je zdrojem mnoha vitamínů, minerálů a antioxidantů, které posilují obranyschopnost těla, ale působí též na vitalitu nebo na pokožku. To je i důvod, proč se česnekové tinktuře v Tibetu přezdívá tinktura dlouhověkosti. Tinktura se doporučuje užívat zejména s přicházejícím podzimem a v zimě, kdy je potřeba tělo posílit před útoky virů a bakterií, může se ale užívat celoročně. A jak se připravuje? Základem jsou česnek, líh nebo vodka a další volitelné ingredience jako med, citron a zázvor.

Doporučený článek:  Švestky sušené v troubě si uchovají šťavnatost a výbornou chuť
Zdroj obrázku: Freepik

Recept známý stovky let

Užívání česnekové tinktury patří mezi léčitelské metody známé stovky let. Už v 7. století našeho letopočtu se užívala mezi mnichy při akutních stavech, ale také preventivně. Tinktura má antibakteriální i antiparazitární účinky. Je balzámem pro trávení, harmonizuje fungování střev a odstraňuje nadýmání. Je prostředkem proti infarktu i mrtvici, regeneruje kardiovaskulární systém a snižuje vysoký krevní tlak. Česnek pročišťuje žíly a pomáhá předcházet ateroskleróze. Podle léčitelů také zlepšuje usínání a kvalitu spánku.

Jak připravit česnekovou tinkturu

Co budete na přípravu česnekové tinktury potřebovat? Stačí tři palice česneku a půl litru lihoviny. Česnek se oloupe a prolisuje nebo nastrouhá a vloží se do zavařovací sklenice. Obsah se zalije alkoholem. Nádoba se odloží na pět dní a pravidelně se směs protřepává, následně se scedí a v láhvi se nechá působit ještě deset dní. Poté se užívá preventivně po kapkách, případně během sedmidenní intenzivní kúry dvakrát denně takto:

  • 1. den: 4 kapky,
  • 2. den: 6 kapek,
  • 3. den: 10 kapek,
  • 4. den: 15 kapek,
  • 5. den: 20 kapek,
  • 6. den: 25 kapek,
  • 7. den: 30 kapek.
Zdroj: https://preparednessadvice.com/how-to-make-a-garlic-tincture/, https://wildoakmedicine.com/blog/garlic-make-your-own-medicine-with-dr-thea-rabb, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3249897/, https://podarilove.ru/en/recept-dolgoletiya-tibetskih-monahov-iz-chesnoka-chesnochnaya/, https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=garlic-19-Garlic, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4103721/, https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cesnek_kuchy%C5%88sk%C3%BD, https://wildoakmedicine.com/blog/garlic-make-your-own-medicine-with-dr-thea-rabb

Podobné články: