Podzim je okamžikem, kdy se sklízejí oblíbené maďarské švestky. Jsou šťavnaté, sladké a chutnají fantasticky jak syrové, tak zpracované. Nevíte, jak tyto mimořádné plody uskladnit a nasušit? Základem je vybírat pouze zcela zralé a zdravé exempláře s nepoškozenou slupkou. Dobře neposlouží ani červivé kousky, takže před jakýmkoliv zpracováním je nezbytné poctivé třídění.
Blanšírujte a sušte v troubě
Po přebrání švestky důkladně umyjte. Slupku není třeba odstraňovat, ale můžete ji trochu zjemnit blanšírováním. To znamená, že švestky na dvě až tři minuty ponoříte do vroucí vody, vytáhnete a necháte oschnout. Až bude ovoce suché, odstraňte pecky a švestky rozdělte na menší části – půlky nebo čtvrtky.
Na podzim slunečných a teplých dnů ubývá, což tradičnímu sušení na slunci zrovna nepřeje. Z tohoto důvodu se doporučuje sušení švestek v troubě při nízké teplotě, která zabrání jejich připálení, prasknutí a vytečení šťávy. Sušené a vypeckované ovoce rozložte na plech s pečicím papírem tak, aby se nepřekrývalo. Teplotu trouby nenechte přesáhnout 50 °C. Až se po několika hodinách začne slupka mačkat, vypněte troubu, nechte ji vychladnout a znovu zapněte na 60 °C na 5 až 6 hodin.
Jak švestky skladovat?
Správně usušené švestky mají tmavou a lesklou slupku. Skladovat by se měly v nádobě se vzduchotěsným uzávěrem na suchém a stinném místě, vlhko a vysoká teplota jim neprospívají. Takto vydrží až 18 měsíců. Sušené švestky obsahují více vlákniny než čerstvé ovoce, kvůli čemuž mají mírně projímavý účinek.
Sušené švestky obsahují spoustu vitamínu A, který má příznivý vliv na imunitu, zrak a stav pokožky. Díky vysokému obsahu fosforu, železa a organických kyselin podporují nejen nervový systém a pohodu, ale také brzdí zvyšování hladiny cholesterolu a pomáhají chránit před vznikem aterosklerózy. Obsahují ale více kalorií než čerstvé ovoce.
Zdroj: https://www.thepurposefulpantry.com/dehydrate-plums/