Dva jednoduché recepty na nakládanou cuketu

Z domácí úrody připravujeme různé zavařeniny, abychom si mohli vychutnat zeleninu i během celé zimy. Vyplatí se ale zpracovat i cuketu, je skvělá čerstvá i zavařená. Je vynikající volbou jako příloha k salátu, masu a rybám. Dá se připravit na mnoho způsobů. Jak na to?

Proč přidat cuketu do jídelníčku?

Tato zelenina z čeledi tykvovitých má mnoho příznivců, protože je nejen chutná, ale také snadno stravitelná a velmi zdravá. Cuketa má málo kalorií (na 100 g jen 20 kcal) a je pokladnicí vitamínů C, K, PP a B1, jakož i draslíku, hořčíku a železa. Má rovněž nízký glykemický index. Cuketa působí skvěle na trávení a je ideální pro lidi, kteří chtějí zhubnout. Vyplatí se ji tedy zařadit do jídelníčku.

Doporučený článek:  Tinktura z černého rybízu je ideálním doplňkem do zimních dnů

Nakládaná cuketa ve sklenicích je skvělým doplňkem k večeři, například k masu, rybě, ale také k salátům a sendvičům. Stačí pak už jen otevřít nádobu a vychutnat si ji. Cuketu lze připravit v tradičním nálevu nebo s různými zajímavými přísadami, jako je kari, med nebo chilli. Níže uvádíme osvědčené cuketové recepty na zimu.

Zdroj obrázku: Freepik

Recepty s cuketou

Na tento recept budete potřebovat 1 kg cukety, 3/4 litru vody, 3 polévkové lžíce soli, lžíci cukru, lžíci kyseliny citrónové, 10 stroužků česneku, bobkový list, pepř a kopr. Cuketu omyjeme a nakrájíme na tlustší plátky, ale tenčí než 1 cm. Na spodek sklenice vložíme kopr a stroužky česneku. Připravíme si nálev: V hrnci provaříme vodu se solí, cukrem, kyselinou citrónovou a bobkovým listem. Naskládáme cuketu do sklenic a zalijeme nálevem.

Doporučený článek:  Jedno jablko denně sníží riziko rakoviny i infarktu. Změnu poznáte i na své pokožce

Připravte si také cuketu ve slaném nálevu s kari. Recept: 1 kg cukety, 3/4 šálku 10% lihového octa, lžíci cukru, lžíci soli, česnek, čajovou lžičku kari. Cuketu nakrájíme na plátky nebo tyčinky. Vložíme jeden stroužek česneku do sklenice a pevně vedle sebe naskládáme cuketu. Připravíme si nálev. Přivedeme vodu k varu, vhodíme cukr, sůl a kari a přilijeme ocet. Vaříme 5 minut a poté vypneme. Nalijeme nálev do sklenic a následně pasterizujeme.

Zdroj: https://www.thekitchn.com/pickled-zucchini-recipe-23395410

Podobné články: