Dva jednoduché recepty na nakládanou cuketu

Z domácí úrody připravujeme různé zavařeniny, abychom si mohli vychutnat zeleninu i během celé zimy. Vyplatí se ale zpracovat i cuketu, je skvělá čerstvá i zavařená. Je vynikající volbou jako příloha k salátu, masu a rybám. Dá se připravit na mnoho způsobů. Jak na to?

Proč přidat cuketu do jídelníčku?

Tato zelenina z čeledi tykvovitých má mnoho příznivců, protože je nejen chutná, ale také snadno stravitelná a velmi zdravá. Cuketa má málo kalorií (na 100 g jen 20 kcal) a je pokladnicí vitamínů C, K, PP a B1, jakož i draslíku, hořčíku a železa. Má rovněž nízký glykemický index. Cuketa působí skvěle na trávení a je ideální pro lidi, kteří chtějí zhubnout. Vyplatí se ji tedy zařadit do jídelníčku.

Doporučený článek:  Dejte zelenou svému zdraví! Zelenina této barvy dodá tělu vše, co potřebuje

Nakládaná cuketa ve sklenicích je skvělým doplňkem k večeři, například k masu, rybě, ale také k salátům a sendvičům. Stačí pak už jen otevřít nádobu a vychutnat si ji. Cuketu lze připravit v tradičním nálevu nebo s různými zajímavými přísadami, jako je kari, med nebo chilli. Níže uvádíme osvědčené cuketové recepty na zimu.

Zdroj obrázku: Freepik

Recepty s cuketou

Na tento recept budete potřebovat 1 kg cukety, 3/4 litru vody, 3 polévkové lžíce soli, lžíci cukru, lžíci kyseliny citrónové, 10 stroužků česneku, bobkový list, pepř a kopr. Cuketu omyjeme a nakrájíme na tlustší plátky, ale tenčí než 1 cm. Na spodek sklenice vložíme kopr a stroužky česneku. Připravíme si nálev: V hrnci provaříme vodu se solí, cukrem, kyselinou citrónovou a bobkovým listem. Naskládáme cuketu do sklenic a zalijeme nálevem.

Doporučený článek:  Vyvarujte se zbytečných chyb, které ničí v ovoci a zelenině tolik potřebný vitamin C

Připravte si také cuketu ve slaném nálevu s kari. Recept: 1 kg cukety, 3/4 šálku 10% lihového octa, lžíci cukru, lžíci soli, česnek, čajovou lžičku kari. Cuketu nakrájíme na plátky nebo tyčinky. Vložíme jeden stroužek česneku do sklenice a pevně vedle sebe naskládáme cuketu. Připravíme si nálev. Přivedeme vodu k varu, vhodíme cukr, sůl a kari a přilijeme ocet. Vaříme 5 minut a poté vypneme. Nalijeme nálev do sklenic a následně pasterizujeme.

Zdroj: https://www.thekitchn.com/pickled-zucchini-recipe-23395410

Podobné články:

Chřest nesmí chybět na jarním stole žádného gurmána. Díky správné přípravě se stane skutečnou lahůdkouChřest nesmí chybět na jarním stole žádného gurmána. Díky správné přípravě se stane skutečnou lahůdkou

Zelený chřest je zelenina, která se na našich talířích objevuje právě v období dubna. Je to sezónní, křupavá pochoutka, která většině gurmánů neunikne. Zelený chřest je nejen pokladnicí vitamínů, ale

Slupku z citronu je škoda vyhodit do koše. Lepší je ji umýt v myčce nádobíSlupku z citronu je škoda vyhodit do koše. Lepší je ji umýt v myčce nádobí

Citron je skvělou přísadou do pokrmů, základní ingrediencí osvěžujících limonád a velmi oblíbený doplněk do horkého čaje. Charakteristická vůně je spojená s horkým létem a dlouhými dny, má osvěžující a

Arónie: super zdravé ovoce, které posílí srdce i imunitu, dokonce předejde obávané cukrovceArónie: super zdravé ovoce, které posílí srdce i imunitu, dokonce předejde obávané cukrovce

Arónie patří bezpochyby mezi tuzemské superpotraviny, používá se zejména při nachlazení nebo chřipce, protože je zdrojem mnoha vitamínů a minerálů. Je pokladnicí antioxidantů, proto je balzámem pro imunitní systém, ale