Modrý čaj je známý jako butterfly pea tea. Získává se z květů rostliny klitorie ternatské. Jedná se o jedinečný nápoj, který má skutečně modrou barvu. Čaj má velmi pozitivní vliv na zdraví, protože upravuje práci oběhového systému, posiluje zrak a zabraňuje vzniku zeleného zákalu. Jaké jsou další důvody pro pití tohoto nádherného čaje? Na jaké vitamíny a minerály se můžete těšit?
Co se nachází v modrém čaji?
Modrý čaj obsahuje mnoho cenných složek, kvůli kterým se jeho konzumace vyplatí. Je zdrojem vitamínu C, který má antibakteriální vlastnosti. Podporuje hojení ran a posiluje cévy. Obsahuje také vitamíny skupiny B, které podporují nervový systém. Důležitou součástí čaje jsou také steroidy a antokyany, které jsou účinnými antioxidanty.
Zdravotní benefity modrého čaje
Pravidelná konzumace modrého čaje snižuje podle odborníků riziko kardiovaskulárních onemocnění. Mohou za to antokyany, které utěsňují cévy a zvyšují jejich pružnost. Díky tomu tento nápoj minimalizuje riziko infarktu nebo koronárních onemocnění. To je obrovská výhoda tohoto nápoje, protože díky němu můžete předejít vážným nemocem, které by vás mohly stát život.
Modrý čaj obsahuje také mnoho vitamínu A, což je dobré pro vaše oči. Nedostatek tohoto vitamínu přispívá k šerosleposti a syndromu suchého oka. Antokyany navíc zlepšují ostrost vidění a snižují riziko glaukomu. Jestli chcete podpořit zdraví svých očí a zároveň si užít vynikající čaj, měli byste vyzkoušet modrý čaj.
Jak si uvařit modrý čaj?
K uvaření butterfly pea tea budete samozřejmě potřebovat sypanou verzi tohoto čaje. Vyberte si svůj oblíbený hrnek a dejte vařit vodu. Do hrnku nasypejte 2 čajové lžičky čaje, zalijte horkou vodou a nechte 5 minut louhovat. Poté čaj sceďte nebo vyjměte nádobku na louhování čaje a vychutnejte si lahodnou chuť a jedinečnou barvu modrého čaje.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/butterfly-pea-flower-benefits