Mrkvový sirup proti kašli si snadno vyrobíte do zásoby na celou zimu

Kašel patří mezi první příznaky nachlazení, nebo dokonce chřipky. Objevit se může znenadání, proto je potřeba být na něj připravený. V lékárnách si můžete koupit různé přípravky právě na kašel, ale už naše babičky věděly, jak na něj pomocí domácích metod, které byly nejen levné, ale hlavně účinné. V dřívějších časech ani jiné možnosti nebyly než si poradit doma.

Nejlepší metodou proti kašli je použití mrkve

Mrkev patří mezi zeleninu, která je oblíbená především u dětí. Je sladká, můžete si ji připravit na několik způsobů a obsahuje spoustu vitaminů a dalších látek, které jsou důležité pro naše tělo. Mrkvový sirup ale skvěle funguje také na suchý nebo i vlhký kašel. Je to metoda, kterou používaly naše babičky, když se chtěly zbavit tohoto nepříjemného onemocnění.

Doporučený článek:  Proti cholesterolu lze bojovat přirozeně. Víc než speciální léky pomohou domácí tinktury

Už dříve se mrkev nepoužívala pouze do polévky. Obsahuje vitamin A, ale také C nebo K, a posiluje tak imunitní systém. Při vzniku infekce se proto vyplatí sáhnout právě po mrkvi. Kromě vitaminů v ní najdete také sodík, draslík a další minerály, které podpoří správné fungování těla, a díky nim budete rychleji zdraví. Nachlazení pak nebude mít šanci, proto byste mrkev měli zařadit do jídelníčku hlavně na podzim.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak si vyrobit mrkvový sirup?

Mrkvový sirup je velmi snadný na přípravu. Naše babičky věděly, co jim pomůže, sirup zbaví nejen kašle, ale také dalších příznaků, které mohou znamenat chřipku, bronchitidu nebo další respirační onemocnění. A co budete potřebovat k jeho přípravě? Půl kilogramu mrkve, dvě lžičky zázvoru, tři lžíce medu a vodu.

Doporučený článek:  Správná zálivka je alfou a omegou nádherných muškátů. Pomůže k ní jednoduchý trik

Mrkev nejdříve oloupejte, dejte do hrnce a přiveďte k varu. Poté přidejte nastrouhaný zázvor a vařte tak dlouho, dokud mrkev nezměkne. Poté slijte a mrkev se zázvorem rozmixujte. Přidejte med, ale nejdříve počkejte, až směs vychladne. Míchejte, dokud nebudou všechny suroviny spojené, a poté vytlačte výsledný sirup přes gázu. Můžete sirup nechat v ledničce, ale vydrží maximálně sedm dní.

Zdroj: https://portugueserecipes.ca/recipe/1148/39/Carrot-Syrup-for-Cough-Flu-Colds-Recipe

Podobné články: