Houby si můžete velmi snadno na podzim nasbírat a z jejich chuti se těšit klidně celý rok, pokud budete vědět, jak je správně usušit a skladovat. Sušené houby se hodí nejen do omáček, ale také je můžete přidat do polévek. Namleté sušené houby poslouží jako skvělé koření. Jak ale houby správně sušit a jak je skladovat, aby neztratily nic ze svých vlastností?
Vysoká nutriční hodnota zaručena
I když si houby nasušíte, nic tím neztratíte. Jejich nutriční vlastnosti zůstanou zachované, a proto jsou houby oblíbenou potravinou. Ve spíži by vám rozhodně neměly chybět nejen sušené, ale také naložené houby. Hodit se budou zejména na slavnostní příležitosti. Houbová polévka, omáčky nebo houbové řízky – možností, jak si je připravit, je opravdu mnoho.
Houby navíc obsahují spoustu živin, které naše tělo ocení. Posilují imunitní systém a čistí naše tělo od toxinů. Najdete je hlavně na podzim, kdy jsou teploty nízko, a pokud bude dlouho pršet a objeví se sem tam slunce, můžete si být jistí, že z návštěvy lesa si určitě něco domů přinesete. Jak ale houby správně usušit?
Houby sušte na slunci nebo v troubě
Houby musíte ještě před sušením očistit od všech nečistot, pokud jste to neudělali už v lese. Sušit je pak můžete hned několika způsoby. Tím nejlevnějším je dát je na noviny a na topení nebo přímé slunce. Tento proces sice bude trvat delší dobu, ale nemusí vás vůbec nic stát. Houby, které se hodí k sušení, jsou hřiby, kozáci a podobné druhy. Nezapomínejte ale, že některé se mohou sušit déle než ostatní.
Sušit je ale můžete také pomocí sušičky na ovoce, kde si jen nastavíte správný program a poté čekáte, než se usuší. Další metodou je sušení v klasické troubě, ale je k tomu vhodné mít několik plechů, aby tento proces netrval dlouho. Houby pak krájejte na silnější plátky, protože se hodně smrsknou.
Zdroj: https://www.freshoffthegrid.com/how-to-dehydrate-mushrooms/