Ve vhodných podmínkách lze skladovat jablka po celou zimu

Jablka jsou oblíbeným ovocem, které se v naší zemi pěstuje ve velkém. Chcete-li, aby vydržela přes zimu, musíte jim vytvořit příznivé podmínky. Hlavní věcí je zajistit přiměřenou vlhkost, teplotu a cirkulaci vzduchu. Díky tomu budou mít plody možnost klidně dozrát.

Správné skladování

Nejlepší je skladovat jablka ve sklepě nebo chladném skladu během zimy. Pokud jim poskytnete správnou vlhkost vzduchu a správnou teplotu, pak budou zralá a chutná. V případě druhého místa se podmínky zdají být příznivější. Sklad obvykle nejlépe splní všechny požadavky, které pomohou zachovat čerstvost ovoce. Mělo by se také pamatovat na to, že ne všechny exempláře jsou vhodné pro zimování.

Doporučený článek:  "Myslela jsem, že pěstujeme bio potraviny. Až po čase manžel přiznal, že bez chemie to nejde," zoufá si Jiřina

Nejlepší na zimování jsou ta, které jsou stále nezralá. Na druhé straně jablka s viditelným poškozením jsou lepší k zakonzervování. Ve spíži nikdy neskladujte červivé nebo plísní pokryté ovoce. Vlhkost vzduchu v místnosti by měla být 90 procent a teplota od 0 do 4 stupňů Celsia. Příliš nízká teplota způsobí, že jablka rychle zmrznou, zatímco příliš vysoká teplota povede k tomu, že ovoce dozraje příliš rychle.

Zdroj obrázku: Freepik

Pravidelná kontrola

Dalším důležitým faktorem je systematické monitorování stavu ovoce na ochranu před vývojem plísní nebo parazitů. Stojí za to zkontrolovat jejich stav již v době sklizně, protože infekce se může objevit již v této době. Na ochranu před ztrátami se před sklizní ovoce vyplatí použít speciální postřik. Během sklizně buďte také opatrní a uspořádejte jablka do krabic tak, aby se nepoškodila. Abyste se vyhnuli vývoji plísní, sbírejte jablka během slunečného dne.

Doporučený článek:  Oblíbené jahody si můžeme vychutnat po celý rok. Domácí mražení je snadné

Stav jablek se rychle zhoršuje, pokud se skladují ve špatných podmínkách. Mohou být ohrožena rozvojem chorob, jako například hnědou hnilobou nebo šedou plísní. Tyto choroby mohou být podporovány skladováním mokrých jablek, takže před zimou je dobré pořádně je osušit. Pokud zpozorujte první příznaky nemoci, ovoce co nejdříve vyhoďte. Díky tomu se vyhnete přenosu patogenů na zbývající jablka. Pečlivě prozkoumejte celý sklad, který minimalizuje vývoj nemoci.

Zdroj: https://www.tasteofhome.com/article/how-to-store-apples-to-last-through-the-winter/

Podobné články:

Maďarské švestky jsou sladké a šťavnaté, hlavní přínos tkví ale v jejich jedinečném složeníMaďarské švestky jsou sladké a šťavnaté, hlavní přínos tkví ale v jejich jedinečném složení

Původně tato švestka pochází z Malé Asie, přes Maďarsko se dostala až k nám. Maďarská švestka, jak se jí u nás říká, má vřetenové vejčité plody s fialovo-námořnickou modrou barvou.

Všechna jablka jsou zdravá, některé odrůdy jsou ale skutečná vitamínová bombaVšechna jablka jsou zdravá, některé odrůdy jsou ale skutečná vitamínová bomba

Jablka jsou u nás mezi ovocem bezkonkurenční. Jsou dostupná téměř po celý rok, avšak nejchutnější bývají na podzim, kdy jsou šťavnatá a sladká. V tomto ročním období také obsahují nejvíce