Podzim patří krémovým polévkám, které zahřejí a zasytí

Podzimní měsíce jsou prodchnuté barvami, příroda se ukládá ke spánku, bohužel krásné dny střídá čas, který přináší chlad, vítr a déšť, někdy dokonce první sněhové vločky. Teplotní zvraty, změny počasí a zkracující se dny působí na psychiku i odolnost těla. Je proto čas na hřejivé polévky, které doplní potřebné živiny, pomohou překonat zimu, k tomu výtečně chutnají. A co víc, vyznačují se příjemnými barvami, které pohladí na duši.

Krémové polévky pro zasycení

Jak posílit tělo v podzimním sychravém počasí? Bezpochyby polévkami, které jsou plné zdraví prospěšné zeleniny. Základními ingrediencemi mohou být mrkev, dýně, batáty nebo jiné druhy zeleniny, které jsou lehce stravitelné, přitom výživné a podporují fungování metabolismu. Pro zahřátí se vyplatí přidat česnek, kari, zázvor nebo chilli. Na dochucení se hodí pro změnu nasekané oříšky nebo citron, kombinacím se rozhodně meze nekladou, podzimní čas je ideální pro experimentování. Vyzkoušejte například dýňovou polévku se zázvorem.

Doporučený článek:  Tinktura z černého rybízu je ideálním doplňkem do zimních dnů
Zdroj obrázku: Freepik

V hlavní roli dýně a zázvor

Co budete na přípravu dýňové polévky se zázvorem potřebovat? Připravte si tyto ingredience:

  • 800 g dýně (může být i pečená nebo vařená),
  • 1 l vývaru,
  • 2 střední brambory,
  • 1 cibuli,
  • 1 mrkev,
  • 2 cm zázvoru,
  • 3 stroužky česneku,
  • 2 lžičky kurkumy, skořice a sladké papriky,
  • 1 lžičku kmínu,
  • sůl a pepř dle chuti,
  • rostlinný olej.

Postup přípravy:

Připravte si dostatečně velký hrnec a rozehřejte v něm olej. Mezitím si oloupejte česnek a zázvor, česnek prolisujte a zázvor nastrouhejte najemno na struhadle. Obojí přidejte do hrnce. Oloupanou cibuli nakrájejte stejně jako brambory a mrkev. Přidejte po dvou minutách do hrnce a zamíchejte.

Doporučený článek:  Mrkvová šťáva každý den působí přímo zázračně. Je však třeba pít ve správnou dobu

Zeleninu nechte zlehka orestovat během tří minut a přidejte na kostičky nakrájenou dýni nebo vařenou či pečenou dýni a zalijte horkým vývarem. Vařte po dobu asi 15 až 20 minut, zelenina musí změknout. Na závěr přidejte koření, můžete zjemnit kokosovým mlékem, a rozmixujte na hladký krém. Podávejte s opečenou bagetkou nebo s krutony.

Zdroj: https://www.eatingwell.com/gallery/7914745/creamy-soup-recipes-for-fall/

Podobné články:

Čerstvé jahody si můžeme užít i v zimě. Díky správnému zamrazení budou chutnat jako právě utrženéČerstvé jahody si můžeme užít i v zimě. Díky správnému zamrazení budou chutnat jako právě utržené

Všichni se každoročně nemůžeme dočkat jahodové sezóny. Mnozí z nás se snaží využít těchto několika týdnů a vychutnat si sladké plody. Bohužel se z tohoto ovoce nemůžeme těšit příliš dlouho.

Dejte zelenou svému zdraví! Zelenina této barvy dodá tělu vše, co potřebujeDejte zelenou svému zdraví! Zelenina této barvy dodá tělu vše, co potřebuje

Brokolice, zelí, hlávkový salát, petržel, celer nebo špenát se řadí mezi takzvanou zelenou zeleninu. A všechny tyto druhy obsahují mnoho cenných živin, vitamínů a minerálů, které naše tělo potřebuje pro