Obyčejná kedlubna je ve skutečnosti vitamínová bomba, která strčí do kapsy drahé superpotraviny

Kedlubna je jedním z nejzdravějších druhů zeleniny, jelikož má příznivý účinek na oběhový systém, usnadňuje detoxikaci a pomáhá zhubnout. Má také velký vliv na zrak, imunitu i energii. Díky pozitivnímu vlivu na pokožku, nehty a vlasy ji ocení obzvláště ženy. K tomu skvěle chutná a může být připravena mnoha různými způsoby. Proč tedy zařadit kedlubnu do každodenního jídelníčku?

Co obsahuje?

Kedlubna patří ke košťálové zelenině, jako je brokolice, růžičková kapusta, květák či zelí. Pěstují se dvě odrůdy – zelená a fialová. Kedlubna je skutečnou vitamínovou a minerální bombou. Obsahuje téměř všechny vitamíny (vitamíny C, A, K a B), cenné minerály (draslík, vápník, fosfor, hořčík), vlákninu, Isothiokyanáty a Indoly, které působí proti rakovinným nádorům či vředům na žaludku. Díky luteinu kedlubna skvěle podporuje správné fungování oka a chrání ho před UVA a UVB zářením. Vysoký obsah železa také dělá z kedlubny skvělého pomocníka v boji s anémií. Mimo jiné kedlubna podporuje čištění těla, a díky vláknině pomáhá při hubnutí.

Doporučený článek:  Sladké plody třešní miluje každý. Málokdo ale tuší, že cenné jsou i jejich stopky
Zdroj obrázku: Pixabay.com

Jak používat kedlubnu v kuchyni?

Velkou výhodou kedlubny je její nízký obsah kalorií – 100 g zeleniny poskytuje pouze 27 kalorií. Na druhou stranu pomáhá vysoký obsah vlákniny k dlouhodobému zasycení. Je tak ideální součástí každodenní stravy. V syrové formě má mladá kedlubna vyšší podíl živin, proto je skvělou surovinou do salátů či smoothies. Starší kedlubna je ideální pro teplou kuchyni – může být pečená, grilovaná i vařená. Je také ideální přísadou do polévek nebo dušených pokrmů. 

Doporučený článek:  Se správným postupem je zavařování ovoce snadné. Pasterizaci v troubě zvládne každý

Tip na báječnou zapečenou kedlubnu

  • 2 ks velká kedlubny
  • 10 ks brambor
  • 0,5 l smetana na vaření
  • 1 ks cibule
  • 4 stroužky česneku
  • Parmezán
  • řepkový olej
  • Sůl, černý pepř mletý, sušené oregano, uzená červená paprika, sušený libeček, kari, petržel, jarní cibulka
Zdroj obrázku: Pixabay.com

Na pánvi zlehka opečeme okořeněnou cibuli, nakrájený česnek, kedlubnu i brambory. Po lehkém opečení přendáme směs do zapékací nádoby, zalijeme smetanou a dáme péct do předehřáté trouby. Jarní cibulku a petrželku nakrájíme, následně smícháme s nastrouhaným parmezánem. Zapečenou smě jimi posypeme a můžeme servírovat. 

Doporučený článek:  Brambory jsou oblíbenou přílohou i hlavní hvězdou oběda. Za některé kombinace ale tělo nepoděkuje

Podobné články:

Domácí rajčatové pyré se hodí mít stále po ruce. Skvěle ochutí polévku, omáčku i pizzuDomácí rajčatové pyré se hodí mít stále po ruce. Skvěle ochutí polévku, omáčku i pizzu

Rajčatový protlak používáme k přípravě mnoha chutných pokrmů, například rajčatové polévky nebo jako základ pizzy. Rajčata jsou nejen chutná, ale také velmi zdravá součást našeho jídelníčku. Obsahují velké množství draslíku,

Úrodu okurek ochrání kvasnicový postřik. Rostliny zároveň vyživí a dodá jim síluÚrodu okurek ochrání kvasnicový postřik. Rostliny zároveň vyživí a dodá jim sílu

Domácí pěstování okurek je velmi oblíbené. Nezáleží na tom, jakou odrůdu máte nejraději. Všechny chutnají skvěle a díky domácímu pěstování si je vychutnáte téměř zadarmo. Zelenina je náchylná k houbovým

Sladkokyselý angrešt může po celý rok podporovat naše zdraví. Léčivá tinktura je připravená během 14 dníSladkokyselý angrešt může po celý rok podporovat naše zdraví. Léčivá tinktura je připravená během 14 dní

Chcete si udělat domácí tinkturu, ale nevíte, jak na to? Vyzkoušejte angrešt, který má spoustu skvělých vlastností. Využijete je nejen během nemoci, ale hodí se také jako prevence. Působí protizánětlivě,