Šeříkový čaj prospívá při kašli a slabé imunitě. Aromatické květy si můžeme snadno nasušit

Šeřík obecný je okrasná dřevina, která zdobí zahradu majestátními shluky květů. Jeho ohromující vůně láká nejen lidi, ale i hmyz se s radostí vrhá na drobná kvítka, která sladce voní. Správně připravený šeřík má i zdravotní vlastnosti. Například pomůže eliminovat bolest hlavy, krku, revmatickou bolest, hypertenzi, kašel a dokáže posílit imunitu a má pozitivní vliv na játra.

Kde a kdy roste

V různých oblastech má rostlina různé názvy. Tento keř pochází z oblasti Balkánského poloostrova. K nám byla přivezen z Osmanské říše v šestnáctém století. Listy mají tmavě zelenou barvu a široký tvar podobný srdci. Květy mají sladkou příjemnou vůni, která přitahuje hmyz. Květenství může mít fialovou, modrou, bordovou, bílou, a dokonce i žlutou barvu.

Doporučený článek:  Nadílka sněhu ohrožuje ptactvo, obyčejný květináč jim může zachránit život

Pokud hledáte lehce rostoucí keř pro zahradu, je šeřík vynikající volbou. Šeříky v celé své kráse lze obdivovat v květnu. V závislosti na podnebí v regionu začínají kvést na začátku nebo v polovině měsíce. Existují také odrůdy, které rozkvétají již v polovině dubna, a také takové, které zdobí zahradu barvami až začátkem června, a dokonce i v červenci. Keři se nejlépe daří na slunečných místech, ale také si poradí v částečném stínu, a dokonce i ve stinných polohách. Ve stínu ale méně pokvete.

Zdroj obrázku: Freepik

Vlastnosti šeříku

Stojí za to využít období, kdy kvete šeřík. Vlastnosti této rostliny se horlivě využívají už léta v lidovém léčitelství. Pomáhá hlavně při bolestech hlavy, kašli, čistí játra, reguluje krevní tlak, někdy se používá na psoriázu, a dokonce i při rakovině. Čaj z květů se užívá také na průjmy a bolesti v krku. Flavonoidy obsažené v květech vykazují schopnost inhibovat vývoj rakovinných buněk. Květenství šeříku by se mělo sbírat v pozdních odpoledních nebo večerních hodinách.

Doporučený článek:  Zelenina je základem zdravého jídelníčku. I ona však dokáže tělu uškodit

Potom se musí květy oloupat z větviček a naplnit do sklenic. Dalším krokem je sklenice vložit do trouby předehřáté na 50 stupňů Celsia na tři hodiny. Po uplynutí této doby by se zhnědlé květy měly rozložit na pečicí papír a nechat úplně vyschnout. Chcete-li se vyrovnat s některými zdravotními onemocněními, měli byste pít 2–3 sklenice čaje denně.

Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5904404/, https://www.britannica.com/plant/lilac, https://www.academia.edu/47782159/Syringa_Vulgaris_Lilac_and_Health?f_ri=277657, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8197011/

Podobné články:

Nezpracované potraviny jsou základem zdravého jídelníčku, některé syrové produkty jsou však smrtelnou hrozbouNezpracované potraviny jsou základem zdravého jídelníčku, některé syrové produkty jsou však smrtelnou hrozbou

Syrový květák, brokolice, cuketa a červená řepa jsou lahodné a zdravé, ačkoliv je jejich servírování v neupraveném stavu vnímáno spíš jako zvláštní. Přitom skvěle chutnají nakrájené na tenké plátky do