Vaření zeleniny je skvělý způsob, jak si vychutnat zeleninu na mnoho způsobů a zároveň si užít mnoha vitamínů i minerálů. Musíte postupovat správným způsobem, abyste zachovali v zelenině maximální množství živin i vynikající chuť. Dnes vám nabídneme několik tipů, jak můžete uvařit zeleninu a zároveň v ní zachovat všechny živiny, vitamíny i minerály.
Nevařte zeleninu příliš dlouho
Krátká doba vaření je nejlepší způsob, jak můžete zachránit všechny vitamíny. Příliš dlouhé vaření způsobuje ztrátu vitamínů a minerálů, které se uvolní do vody. Všechny nakonec skončí ve vodě, místo toho, abyste je měli v jídle. Měli byste proto myslet na to, že stačí jen pár minut. Nemusíte zeleninu vařit po dlouhou dobu, aby byla měkká a vynikající.
Vaření v páře je vždy skvělá volba
Ještě lepší variantou přípravy je rozhodně vaření na páře. V tomto případě máte suroviny nad vroucí vodou, takže se k nim dostane jen pára. Nejen, že si zelenina zachová všechny živiny, ale také výrazně zkrátíte čas jejího vaření. Není na tom nic složitého, a proto se tato metoda také doporučuje při přípravě jídla pro malé děti nebo při dietě. Jestli hledáte novou variantu vaření, tahle je nejlepší.
Pečená zelenina je vynikající a plná vitamínů
Hledáte-li skvělou variantu pro vaření, rozložte všechny ingredience na plech vyložený pečicím papírem a vložte ho do trouby. Zapněte, nechte ji péct asi 20 minut a potom si vychutnejte pečenou zeleninu. Využít ji můžete do teplých pokrmů, stejně jako do salátů.
Snažte se krájet velké kousky
Jakmile nakrájíte suroviny na velké kusy, dostane se k nim voda při vaření jen částečně. Další možností je suroviny tolik nečistit. Mrkev a mnoho dalších surovin se tradičně škrábe, ale slupka obsahuje obrovské množství živin, o které jistě nechcete přijít. Proto byste měli zvážit, jestli je vážně potřebujete škrábat. A zároveň je nakrájejte na větší kousky. Ušetříte si hodně vitamínů pro své tělo.
Zdroj: https://hopkinsdiabetesinfo.org/how-to-keep-the-nutrients-in-your-veggies/