Rozinky zaženou chutě na sladké, tělu prospějí i ve formě tinktury

Rozinky většinou slouží pouze k ochucení koláčů nebo jako sladká svačinka. Je třeba si však dávat pozor na zkonzumované množství, protože rozinky jsou bohaté na cukr a jsou i dost kalorické, proto je dobré to s jejich množstvím nepřehánět.

Přírodní bonbóny

Rozinky mají vysoký obsah cukru, proto jsou skvělou náhradou za různé kupované sladkosti. Jsou také bohatým zdrojem vlákniny, antioxidačních sloučenin, vitamínů skupiny B, vitamínu C, vitamínu E, hořčíku, železa, zinku, draslíku, vápníku a fosforu. Rozinky s vysokým obsahem vlákniny jsou prospěšné pro trávicí systém. Jsou také přírodním lékem na zácpu.

Doporučený článek:  Základem dobrého grilování je především dostatečná příprava a čisté vybavení

Studie prokázaly, že pravidelná konzumace rozinek ve srovnání s jiným občerstvením může také pozitivně ovlivnit krevní tlak. Důležitou složkou v rozinkách je draslík. Jeho normální koncentrace chrání před vývojem kardiovaskulárních chorob. Antioxidanty přítomné v rozinkách mohou chránit tělo před oxidačním poškozením a volnými radikály. Polyfenoly, které jsou v nich přítomny, budou prospěšné mimo jiné pro zdraví očí.

Zdroj obrázku: Freepik

Rozinková tinktura

Rozinková tinktura se vyznačuje tmavě hnědou barvou a docela sladkou chutí. Stimuluje střevní peristaltiku, uvolňuje a detoxikuje. Během zimních večerů zahřeje a dodá energii. Další vlastnosti rozinek, které bychom si měli pamatovat při výrobě tinktury z rozinek, jsou snížení hladiny cholesterolu, snížení tlaku nebo prevence anémie.

Doporučený článek:  Při migréně se podívejte nejprve do ledničky. Některé potraviny je lepší rovnou vyhodit

Na přípravu budete potřebovat 0,5 kg rozinek, 700 ml klasické vodky, 400 ml lihu, dvě sklenice vody, dva citrony, 1/4 šálku medu. Chuť tinktury můžete vylepšit vanilkovou tyčinkou, skořicovou kůrou nebo hřebíčkem. Rozinky nejprve důkladně opláchněte, zalijte vařící vodou a nechte chvíli postát. Přidejte rozinky do velké nádoby a přidejte ingredience. Pohár připravený tímto způsobem by měl stát na stinném místě čtyři týdny. Je dobré ho občas promíchat. Po měsíci tinkturu přeceďte a nechte stát další 4 měsíce. Po této době můžete tinkturu používat.

Zdroj: https://www.webmd.com/diet/raisins-good-for-you, https://www.healthline.com/health/food-nutrition/are-raisins-good-for-you, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24393750/, https://www.healthline.com/nutrition/what-does-potassium-do

Podobné články: