Rozinky zaženou chutě na sladké, tělu prospějí i ve formě tinktury

Rozinky většinou slouží pouze k ochucení koláčů nebo jako sladká svačinka. Je třeba si však dávat pozor na zkonzumované množství, protože rozinky jsou bohaté na cukr a jsou i dost kalorické, proto je dobré to s jejich množstvím nepřehánět.

Přírodní bonbóny

Rozinky mají vysoký obsah cukru, proto jsou skvělou náhradou za různé kupované sladkosti. Jsou také bohatým zdrojem vlákniny, antioxidačních sloučenin, vitamínů skupiny B, vitamínu C, vitamínu E, hořčíku, železa, zinku, draslíku, vápníku a fosforu. Rozinky s vysokým obsahem vlákniny jsou prospěšné pro trávicí systém. Jsou také přírodním lékem na zácpu.

Doporučený článek:  Ekologie je nejenom cesta k ochraně planety, ale i možnost jak mít kvalitní plodiny bez chemie

Studie prokázaly, že pravidelná konzumace rozinek ve srovnání s jiným občerstvením může také pozitivně ovlivnit krevní tlak. Důležitou složkou v rozinkách je draslík. Jeho normální koncentrace chrání před vývojem kardiovaskulárních chorob. Antioxidanty přítomné v rozinkách mohou chránit tělo před oxidačním poškozením a volnými radikály. Polyfenoly, které jsou v nich přítomny, budou prospěšné mimo jiné pro zdraví očí.

Zdroj obrázku: Freepik

Rozinková tinktura

Rozinková tinktura se vyznačuje tmavě hnědou barvou a docela sladkou chutí. Stimuluje střevní peristaltiku, uvolňuje a detoxikuje. Během zimních večerů zahřeje a dodá energii. Další vlastnosti rozinek, které bychom si měli pamatovat při výrobě tinktury z rozinek, jsou snížení hladiny cholesterolu, snížení tlaku nebo prevence anémie.

Doporučený článek:  Při sběru hub je vhodné dodržet pravidla a sbírat pouze známé druhy

Na přípravu budete potřebovat 0,5 kg rozinek, 700 ml klasické vodky, 400 ml lihu, dvě sklenice vody, dva citrony, 1/4 šálku medu. Chuť tinktury můžete vylepšit vanilkovou tyčinkou, skořicovou kůrou nebo hřebíčkem. Rozinky nejprve důkladně opláchněte, zalijte vařící vodou a nechte chvíli postát. Přidejte rozinky do velké nádoby a přidejte ingredience. Pohár připravený tímto způsobem by měl stát na stinném místě čtyři týdny. Je dobré ho občas promíchat. Po měsíci tinkturu přeceďte a nechte stát další 4 měsíce. Po této době můžete tinkturu používat.

Zdroj: https://www.webmd.com/diet/raisins-good-for-you, https://www.healthline.com/health/food-nutrition/are-raisins-good-for-you, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24393750/, https://www.healthline.com/nutrition/what-does-potassium-do

Podobné články:

Zázvor obohatí pokrmy o orientální chuť, největší přínos ale pocítíte na svém těleZázvor obohatí pokrmy o orientální chuť, největší přínos ale pocítíte na svém těle

Zázvor se používá jako přísada do mnoha pokrmů. Má také spoustu zdravotních vlastností, což přispívá k jeho rostoucí oblibě. Vyplatí se po něm sáhnout zejména na podzim, protože má protizánětlivé,

Jednoduché triky zkušených zahrádkářů udrží půdo kvalitní a plnou důležitých živin po celý rokJednoduché triky zkušených zahrádkářů udrží půdo kvalitní a plnou důležitých živin po celý rok

Je známým faktem, že důsledkem lidské činnosti půda ztrácí svou kvalitu. Například pokud je nadměrně využívána k pěstování rostlin, přichází o svůj podíl živin a organické hmoty. V případě, že nedojde k řešení

Zdravý životní styl je v zimě výzva. Pravidelný pohyb a kvalitní jídelníček udrží tělo fitZdravý životní styl je v zimě výzva. Pravidelný pohyb a kvalitní jídelníček udrží tělo fit

Zima může přinést chladné počasí a sklon k pohodlí, což může ovlivnit naše zdravé návyky. S těmito tipy však můžete udržet svůj zdravý životní styl i v zimě. Na první