Levandule vyžene ze zahrady otravný hmyz. Díky správnému střihu se na jaře znovu obsype květy

Levandule je oblíbenou rostlinou, a to nejen kvůli tomu, jak krásně vypadá. Pokud ji na své zahradě vysadíte, můžete se těšit z toho, že kolem vás nebudou lítat otravní komáři, nebo se zbavíte také klíšťat. Zahradníci touží mít levanduli na zahradě, je ale nutné o ni správně pečovat. Musí se pravidelně zastřihovat, aby mohla další rok zase kvést. Jak na to a kdy je nejlepší čas to udělat?

Proč je nutné levanduli stříhat?

Levandule má krásné fialové nebo tmavě modré květy. Vyrůstají na dlouhých stopkách a mohou se pohupovat ve větru. Právě proto tuto rostlinu lidé tolik milují. Kvete od poloviny června do září a hodí se na zahrady, kde je větší výskyt nejen mravenců, ale také komárů. Květy levandule si můžete také nasušit a poté vložit do skříně, protože odpuzuje šatní moly. Dejte si ale pozor, protože o rostlinu se musíte starat.

Doporučený článek:  Převislé surfinie se rády vystavují slunci. Jejich požadavky splní i začátečník

Kdy levanduli stříhat? Dělá se to většinou dvakrát do roka. Můžete si vybrat až ze čtyř termínů pro všechna roční období. Levanduli ale vždy stříhejte, když je sucho a venku svítí slunce. Jestliže se rozhodnete pro jarní střih, můžete ho udělat od poloviny března do poloviny dubna. Dny už budou dostatečně dlouhé a rostlina načerpá sílu na další květenství.

Zdroj obrázku: Freepik

I květů se musíte zbavit

Dalším termínem, kdy je nutné rostlinu zastřihovat, je léto. Musíte se zbavit odkvetlých květů, které rostlinu zbytečně oslabují. Uschlá květenství a špičky stonků snadno odstřihnete a rostlina nejenže přežije podzim a zimu, ale zároveň načerpá sílu na další jarní a letní období. Na podzim byste rostlinu měli ořezávat na každé straně.

Doporučený článek:  Rostliny domov zútulní a pročistí vzduch v interiéru

Pokud se rozhodnete pro zastřihnutí na podzim, ochráníte jarní poupata. Proto se vyplatí udělat řez i v sychravém počasí. Na každé straně levandule ji zastřihněte na 2/3 délky. Můžete si udělat další výhonky, které zasadíte kolem již velké rostliny.

Zdroj: https://www.homesandgardens.com/advice/how-to-prune-lavender

Podobné články: