Dobře skladovaný česnek vydrží déle čerstvý

Česnek je nepostradatelnou součástí mnoha kuchyní po celém světě. Jeho výrazná chuť a aromatická vůně dělají z tohoto koření oblíbenou přísadu do mnoha pokrmů. Pokud máte v zahrádce nebo na skladě přebytek česneku, je důležité vědět, jak ho správně skladovat, aby zůstal čerstvý a chutný co nejdéle. V tomto článku se dozvíte několik tipů, jak na to.

  1. Správný výběr česneku: Než začnete skladovat česnek, je důležité vybrat správné hlavice. Měli byste si vybírat pevné, nepoškozené hlavice bez známek plísně nebo hniloby. Kvalitní česnek by měl být celý, s pevnými stonky a bílými nebo lehce narůžovělými stroužky.
  2. Skladování na suchém a chladném místě: Ideálním místem pro skladování česneku je suché a chladné místo, jako je sklep nebo spíž. Teplota by neměla přesahovat 18 °C, aby se zabránilo výraznému vysychání česneku nebo rychlému zhoršování jeho kvality.
  3. Použijte síťoviny nebo provazy: Hlavičky česneku můžete zavěsit na provaze nebo je uschovat v síťovinách. Tímto způsobem zajistíte, že vzduch může volně proudit kolem česneku, což sníží riziko plísní a hniloby. Je to také efektivní způsob, jak udržet stroužky na dobrém místě, aniž by se dotýkaly navzájem.

    Zdroj obrázku: Freepik

  4. Skladujte na temném místě: Světlo může způsobit, že česnek začne klíčit. Proto je vhodné skladovat ho na temném místě, nebo alespoň v temné krabici nebo sáčku. Tímto způsobem prodloužíte dobu, po kterou můžete česnek skladovat, a zachováte jeho chuť.
  5. Oddělení stroužků: Pokud plánujete skladovat česnek déle, je dobré oddělit stroužky od hlavice a skladovat je samostatně. To způsobí, že se česnek bude méně vzájemně dotýkat, což sníží riziko šíření plísní nebo hniloby.
  6. Nepoužívejte lednici: I když se mnoho lidí domnívá, že skladování česneku v lednici je nejlepší volbou, není to pravda. V lednici může česnek vlhnout a změknout, což není ideální pro jeho zachování. Navíc chladnička může způsobit, že česnek ztratí svou chuť.

Skladování česneku není složité, ale dodržování těchto jednoduchých pravidel vám pomůže zachovat jeho čerstvost a chuť co nejdéle. S čerstvým česnekem v zásobě budete moci připravit lahodné pokrmy a zlepšit chuť svých jídel. Takže až budete mít příště možnost zakoupit si česnek ve velkém, nebojte se ho skladovat, a to s vědomím, že si udrží svou kvalitu a chuť po dlouhou dobu.

Zdroj: https://www.thepioneerwoman.com/food-cooking/cooking-tips-tutorials/a37338451/how-to-store-garlic/
Doporučený článek:  Hnojivo z droždí podpoří rostliny v růstu, využít lze na květiny i zeleninu

Podobné články: