Rozinky zaženou chutě na sladké, tělu prospějí i ve formě tinktury

Rozinky většinou slouží pouze k ochucení koláčů nebo jako sladká svačinka. Je třeba si však dávat pozor na zkonzumované množství, protože rozinky jsou bohaté na cukr a jsou i dost kalorické, proto je dobré to s jejich množstvím nepřehánět.

Přírodní bonbóny

Rozinky mají vysoký obsah cukru, proto jsou skvělou náhradou za různé kupované sladkosti. Jsou také bohatým zdrojem vlákniny, antioxidačních sloučenin, vitamínů skupiny B, vitamínu C, vitamínu E, hořčíku, železa, zinku, draslíku, vápníku a fosforu. Rozinky s vysokým obsahem vlákniny jsou prospěšné pro trávicí systém. Jsou také přírodním lékem na zácpu.

Doporučený článek:  Alkohol se podepíše nejen na játrech. O slovo se přihlásí i cukrovka a nadváha

Studie prokázaly, že pravidelná konzumace rozinek ve srovnání s jiným občerstvením může také pozitivně ovlivnit krevní tlak. Důležitou složkou v rozinkách je draslík. Jeho normální koncentrace chrání před vývojem kardiovaskulárních chorob. Antioxidanty přítomné v rozinkách mohou chránit tělo před oxidačním poškozením a volnými radikály. Polyfenoly, které jsou v nich přítomny, budou prospěšné mimo jiné pro zdraví očí.

Zdroj obrázku: Freepik

Rozinková tinktura

Rozinková tinktura se vyznačuje tmavě hnědou barvou a docela sladkou chutí. Stimuluje střevní peristaltiku, uvolňuje a detoxikuje. Během zimních večerů zahřeje a dodá energii. Další vlastnosti rozinek, které bychom si měli pamatovat při výrobě tinktury z rozinek, jsou snížení hladiny cholesterolu, snížení tlaku nebo prevence anémie.

Doporučený článek:  Vytvořte si relaxační koutek, vejde se i do malého bytu

Na přípravu budete potřebovat 0,5 kg rozinek, 700 ml klasické vodky, 400 ml lihu, dvě sklenice vody, dva citrony, 1/4 šálku medu. Chuť tinktury můžete vylepšit vanilkovou tyčinkou, skořicovou kůrou nebo hřebíčkem. Rozinky nejprve důkladně opláchněte, zalijte vařící vodou a nechte chvíli postát. Přidejte rozinky do velké nádoby a přidejte ingredience. Pohár připravený tímto způsobem by měl stát na stinném místě čtyři týdny. Je dobré ho občas promíchat. Po měsíci tinkturu přeceďte a nechte stát další 4 měsíce. Po této době můžete tinkturu používat.

Zdroj: https://www.webmd.com/diet/raisins-good-for-you, https://www.healthline.com/health/food-nutrition/are-raisins-good-for-you, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24393750/, https://www.healthline.com/nutrition/what-does-potassium-do

Podobné články:

Ovoce nebo zelenina mohou vážně poškodit zdraví. Před konzumací je zbavte pesticidůOvoce nebo zelenina mohou vážně poškodit zdraví. Před konzumací je zbavte pesticidů

Na povrchu komerčně vypěstovaných plodin se nachází celá řada škodlivých látek. Jedná se o takzvané pesticidy. Pesticidy mají v pěstitelství svůj význam. Globálně se využívají jako ochrana proti škůdcům, kteří by

Hubnutí na vlnách vůní: bylinky urychlí metabolismus, sníží chuť k jídlu a podpoří spalováníHubnutí na vlnách vůní: bylinky urychlí metabolismus, sníží chuť k jídlu a podpoří spalování

Bylinky na hubnutí jsou účinnou podporou v boji s kily navíc. Které z nich ale vybrat? Pro zdravý a bezpečný průběh hubnutí je třeba skloubit správně vyváženou stravu, fyzickou aktivitu

Čajové sáčky zklidní pokožku, vyživí rostliny a rozzáří dřevěný nábytekČajové sáčky zklidní pokožku, vyživí rostliny a rozzáří dřevěný nábytek

Čajové sáčky se najdou v každé domácnosti. Koneckonců většina lidí ráda pije čaj. Jak však ukazují zkušenosti, čajové sáčky mohou být použity nejen pro přípravu čaje. Pomohou nám v mnoha