Ořechy jsou považovány za jedny z nejcennějších plodů. Mají mnoho zdraví prospěšných vlastností, obsahují vitamíny skupiny B, E a mají pozitivní vliv na práci mozku a stav pokožky. Výběru ořechů bychom ale měli věnovat velkou pozornost, některé totiž mohou našemu zdraví spíše uškodit. Které to jsou?
Vážené ořechy nekupujte
Ořechy obsahují velké množství tuků. Přestože mají příznivý vliv na činnost některých orgánů, jsou náchylné ke žluknutí. Proto bychom neměli kupovat ořechy prodávané na váhu, které jsou vystavené světlu, vzduchu nebo vlhkosti. Také není dobré kupovat velká balení ořechů, pokud je neplánujeme všechny rychle spotřebovat. Dlouho skladované ořechy jsou mnohem více vystavené nepříznivým vnějším faktorům.
Samozřejmě bychom neměli konzumovat plesnivé ořechy, které jsou zdrojem mykotoxinů. Mohou být karcinogenní a poškodit játra, ledviny a centrální nervový systém. Při nákupu si všímejte podmínek, v jakých jsou skladovány. Měly by být na suchém, chladném místě a uzavřené ve vzduchotěsném obalu. Při poškozeném obalu hrozí riziko kontaminace aflatoxiny.
Když ořechy, tak přírodní
Pražené ořechy jsou méně hodnotné, jelikož mají nižší antioxidační hodnotu. Nejlepší volbou nejsou ani ořechy obalené v cukru či jiné sladké polevě. Například karamel často narušuje metabolismus sacharidů a je toxický pro vaskulární endotel. Stejně tak se vyhněte křupavým slaným posypkám a těstíčkům, které se většinou smaží. Při smažení totiž vzniká akrylamid, což je potenciálně neurotoxická látka, která může být karcinogenní.
Solené ořechy se zase nedoporučují lidem trpícím hypertenzí, otoky a problémy s udržením zdravé tělesné hmotnosti. Obsahují totiž příliš mnoho sodíku. Pokud chcete naplno využít zdravotní potenciál ořechů, sáhněte po těch přírodních a co nejméně zpracovaných, nejlépe kupovaných ve skořápkách, které si následně sami vyloupete.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/raw-vs-roasted-nuts#TOC_TITLE_HDR_2