Radost z nakládaných okurek může rychle přejít. Plíseň se objeví i kvůli malé chybě

Lahodné, správně kyselé a křupavé okurky jsou skvělé v kombinaci s masovými pokrmy, sendviči, saláty nebo jen tak samotné. Abychom si je vychutnali i v zimě, nakládáme je v létě. V zimě však můžeme být docela zklamaní, když otevřeme láhev a najdeme na okurkách plíseň. Při zavařování si proto dávejte pozor na některé věci.

Nepříjemná plíseň na okurkách

Během letní sezóny jste vyrobili několik sklenic okurek a nyní se chystáte si na nich pochutnat. Když je však otevřete, zjistíte, že okurky nevypadají tak, jak by měly. Ale nemusí to být nutně plíseň. Ve sklenici s okurkami se může vytvořit tzv. kvasná ovčí kůže, což je normální jev. Jedná se o tenkou, stejnoměrnou vrstvu bílého květu, která se objevuje na povrchu nádoby a je způsobena činností bakterií mléčného kvašení.

Doporučený článek:  Švestek je všude plno. Samotné ke svačince nebo v džemu potěší každou buňku v těle

Plíseň můžete poznat podle jiných příznaků. Květ se objevuje ve skvrnitém vzoru, je silnější než kvasící ovčí kůže a má šedou nebo zelenou barvu. Skutečnost, že je láhev pokryta pěnou a nepříjemně zapáchá, je známkou toho, že se jedná o plíseň. Okurky navíc nejsou pevné a tvrdé, ale měkké na dotek a snadno se rozpadají. Tyto okurky nejezte a vyhoďte je.

Zdroj obrázku: Freepik

Příčiny plísně na okurkách

Hlavním důvodem je nepřesné zakrytí okurek solným nálevem. Právě to chrání okurky před hnilobou. Pokud je ho tedy příliš málo, může se v nádobě objevit plíseň. Okurky však nestačí jen zalít nálevem, aby nevyčnívaly. Zeleninu je třeba správně vložit do láhve. Měly by být uspořádány pevně, aby při zalévání nevyplavaly na povrch. Do okurek je také dobré přidat trochu cukru. Má podobné konzervační účinky jako sůl, takže okurky zůstanou dlouho pevné a chutné.

Doporučený článek:  V tyto dny dozrávají ta nejlepší jablka. Víme, která odrůda je vůbec ta nejzdravější

Aby byly okurky podle vašich představ, tedy křupavé a bez plísní, vyplatí se dodržet několik rad. Nejlepší je nakládat okurky bez kazů a jediné odrůdy. Než začnete okurky nakládat, je dobré je na 30 minut namočit do studené vody. Tím se zpevní. Nádoby a víčka důkladně umyjte a opařte. Sklenice musí být pevně uzavřené, takže se ujistěte, že nemáte žádná ohnutá víčka.

Zdroj: https://farm-en.desigusxpro.com/posadka/ogorod/tykvennye/ogurets/pochemu-poyavilas-plesen-na-solenyh.html

Podobné články:

Všechna jablka jsou zdravá, některé odrůdy jsou ale skutečná vitamínová bombaVšechna jablka jsou zdravá, některé odrůdy jsou ale skutečná vitamínová bomba

Jablka jsou u nás mezi ovocem bezkonkurenční. Jsou dostupná téměř po celý rok, avšak nejchutnější bývají na podzim, kdy jsou šťavnatá a sladká. V tomto ročním období také obsahují nejvíce

Cuketě se může dařit na každém záhoně. S dobrými sousedy bude úroda ještě bohatšíCuketě se může dařit na každém záhoně. S dobrými sousedy bude úroda ještě bohatší

Péče o rostliny nespočívá pouze v hnojení, zalévání a odstraňování plevele. Záleží vám na hojné úrodě cuket? Výnos je ovlivněn mnoha faktory včetně správného sousedství. Existují plodiny, bylinky a květiny, které