Sušené švestky jsou svačinkou na celou zimu

Podzim je okamžikem, kdy se sklízejí oblíbené maďarské švestky. Jsou šťavnaté, sladké a chutnají fantasticky jak syrové, tak zpracované. Nevíte, jak tyto mimořádné plody uskladnit a nasušit? Základem je vybírat pouze zcela zralé a zdravé exempláře s nepoškozenou slupkou. Dobře neposlouží ani červivé kousky, takže před jakýmkoliv zpracováním je nezbytné poctivé třídění.

Blanšírujte a sušte v troubě

Po přebrání švestky důkladně umyjte. Slupku není třeba odstraňovat, ale můžete ji trochu zjemnit blanšírováním. To znamená, že švestky na dvě až tři minuty ponoříte do vroucí vody, vytáhnete a necháte oschnout. Až bude ovoce suché, odstraňte pecky a švestky rozdělte na menší části – půlky nebo čtvrtky.

Doporučený článek:  Domácí rajčatové pyré se vyplatí mít stále po ruce. Skvěle chutná v polévce i na pizze

Na podzim slunečných a teplých dnů ubývá, což tradičnímu sušení na slunci zrovna nepřeje. Z tohoto důvodu se doporučuje sušení švestek v troubě při nízké teplotě, která zabrání jejich připálení, prasknutí a vytečení šťávy. Sušené a vypeckované ovoce rozložte na plech s pečicím papírem tak, aby se nepřekrývalo. Teplotu trouby nenechte přesáhnout 50 °C. Až se po několika hodinách začne slupka mačkat, vypněte troubu, nechte ji vychladnout a znovu zapněte na 60 °C na 5 až 6 hodin.

Jak švestky skladovat?

Správně usušené švestky mají tmavou a lesklou slupku. Skladovat by se měly v nádobě se vzduchotěsným uzávěrem na suchém a stinném místě, vlhko a vysoká teplota jim neprospívají. Takto vydrží až 18 měsíců. Sušené švestky obsahují více vlákniny než čerstvé ovoce, kvůli čemuž mají mírně projímavý účinek.

Doporučený článek:  Americké borůvky jen tak někomu neporostou. Jejich pěstování je skutečná výzva

Sušené švestky obsahují spoustu vitamínu A, který má příznivý vliv na imunitu, zrak a stav pokožky. Díky vysokému obsahu fosforu, železa a organických kyselin podporují nejen nervový systém a pohodu, ale také brzdí zvyšování hladiny cholesterolu a pomáhají chránit před vznikem aterosklerózy. Obsahují ale více kalorií než čerstvé ovoce.

Zdroj: https://www.thepurposefulpantry.com/dehydrate-plums/

Podobné články: