V tyto dny dozrávají ta nejlepší jablka. Víme, která odrůda je vůbec ta nejzdravější

Jablka jsou dostupná téměř po celý rok, ale nikdy nechutnají tak dobře jako na podzim, kdy jsou pevná a plná šťávy. V tomto ročním období také obsahují nejvíce vitamínů a minerálů. Některé odrůdy jsou nejchutnější syrové, jiné jsou vhodné na jablečný koláč a další jsou zase dobré pro tepelné zpracování.

10 tisíc různých odrůd

Pěstované odrůdy jabloní vznikaly v důsledku opakovaného křížení evropských a asijských druhů několik tisíc let. Odhaduje se, že v současnosti je na světě více než 10 000 pěstovaných odrůd jabloní. Jednou z prvních odrůd jablek, které si můžeme vychutnat na konci léta, je Piros. Čím dále podzim postupuje, tím bohatší je i nabídka.

Doporučený článek:  Jedno jablko denně sníží riziko rakoviny i infarktu. Změnu poznáte i na své pokožce

Plody jednotlivých odrůd se liší nejen chutí, ale také vzhledem, vůní a strukturou dužiny – od tvrdé a plné šťávy až po moučnaté, jemné a křehké. Některé jsou sladké, v jiných jsou cítit kyselé tóny. Nepochybně nejlepší volbou budou jablka pěstovaná v tuzemsku. To je záruka čerstvosti a vysoké nutriční hodnoty. Plody, které se nepřepravují na dlouhé vzdálenosti, nemusí být konzervovány.

Zdroj obrázku: Freepik

Nejkrásnější je nejlepší

To jablko, co se nám nejvíc líbí, bude i nejprospěšnější našemu zdraví. Toto pravidlo funguje téměř vždy. Moderní metody výroby potravin vedou k ničení a znečištění přírodního prostředí, což má přímý negativní vliv na výnosy. Podle vědců mohou mít klasické odrůdy jablek až 10krát vyšší obsah vitamínů a minerálů než ty, které se nás snaží nalákat bezvadnou lesklou slupkou a větší gramáží.

Doporučený článek:  Zelenina je to nejlepší, co svému tělu dopřát. Některé kombinace ale raději nezkoušejte

Obsah živin v jablkách stejné odrůdy není identický. Je ovlivněn nejen velikostí a stupněm zralosti ovoce, ale také vystavením konkrétní jabloně slunci a čerstvostí sklizeného ovoce. Za nejzdravější odrůdu vědci označili Šedou renetu. Šedozelená, drsná slupka této odrůdy je důvodem vyššího obsahu biologicky aktivních složek. Vyznačuje se vysokým obsahem vitamínu C, vlákniny a antokyanů.

Zdroj: https://www.botanical-online.com/en/food/apple-types-varieties

Podobné články:

Ani jedna švestka nepřijde nazmar. Díky pomalému usušení si zachovají šťavnatost i vitamínyAni jedna švestka nepřijde nazmar. Díky pomalému usušení si zachovají šťavnatost i vitamíny

Na podzim se sbírají oblíbené švestky. Jde o chutný a velmi zdravý dar přírody, který můžeme zachovat po celou zimu. Chutnají totiž skvěle syrové i zpracované. Jestli nevíte, co udělat

Dejte zelenou svému zdraví! Zelenina této barvy dodá tělu vše, co potřebujeDejte zelenou svému zdraví! Zelenina této barvy dodá tělu vše, co potřebuje

Brokolice, zelí, hlávkový salát, petržel, celer nebo špenát se řadí mezi takzvanou zelenou zeleninu. A všechny tyto druhy obsahují mnoho cenných živin, vitamínů a minerálů, které naše tělo potřebuje pro