Zavařování podle lunárního kalendáře: vyplatí se počkat na novoluní, pozor na magický úplněk

Zavařování je národním sportem, hospodyňky se předhánějí v množství skleniček, druhů i nejrůznějších kombinací. Recepty na marmelády, sirupy nebo čalamády jsou pak oblíbeným námětem na hovory. Ale jak získat zavařováním co nejvíce a nepromarnit zbytečně čas? Podle mnohých záleží nejen na receptu a seznamu ingrediencí, ale též na době v průběhu měsíce, kdy se zavařuje. Podle lunárního kalendáře mají fáze měsíce významný vliv na chuť i konzistenci. Kdy tedy rozhodně nezavařovat?

Po vzoru našich předků

Proč se řídit lunárním kalendářem a fázemi měsíce při různých zemědělských pracích nebo zavařování? V zásadě celá příroda je ovlivněná Měsícem, proto se také naši předci řídili jeho jednotlivými fázemi. V době, kdy měsíc dorůstá, se doporučuje sklízet dozrávající ovoce a zeleninu, protože mají nejlepší chuť. Obdobně řezané květiny vydrží o poznání déle ve váze čerstvé.

Doporučený článek:  Ani ve městech nejsme v bezpečí. Před zákeřným klíštětem se musíme chránit stále
Zdroj obrázku: Freepik

V době úplňku na sběr bylinek

A zavařovat o úplňku? Rozhodně ne, protože podle lunárního kalendáře ubývající měsíc ovlivňuje mízu v rostlinách i vodu, která se akumuluje v kořenech. Hodí se sklízet hlízy, různé druhy kořenů nebo cibuli. Také je ideální sbírat bylinky, které mají nejintenzivnější chuť a koncentrují největší množství léčivých látek. V době novoluní se pak doporučuje spíše sázet, rozhodně není čas na zavařování.

Měsíc v novoluní – čas na konzervování

A kdy tedy zavařovat? Čas novoluní je zásadní, nejlepší čas na přípravu kyselých okurek, čalamád a dalších zeleninových směsí nastane v době od 27. srpna do 3. září. Zavařeniny nebo marmelády z tohoto období získají na výrazné chuti, což je dobrá zpráva pro všechny milovníky různých druhů zavařenin, které najdou využití v podzimním nebo zimním období, kdy jsou všechny druhy ovoce a zeleniny neskutečně drahé.

Zdroj: https://www.llewellyn.com/journal/article/2259

Podobné články:

Známé přírodní hnojivo používaly naše babičky. Nyní se na něj zapomnělo. Přitom prospívá více, než drahá chemieZnámé přírodní hnojivo používaly naše babičky. Nyní se na něj zapomnělo. Přitom prospívá více, než drahá chemie

Dříve nebylo běžné zamířit do obchodu a vybírat z desítek různých chemických hnojiv. Dnes je to pro mnohé pěstitele standard. Málokdo si ale uvědomí, že při svém výběru kupuje chemii, která