Hnojivo z droždí podpoří rostliny v růstu, využít lze na květiny i zeleninu

Kvasinkové hnojivo na květiny je velmi přirozenou alternativou klasických hnojiv, která najdeme v obchodech. Poslouží k lepší ochraně rostlin před chorobami a škůdci, ale zároveň bude podporovat jejich růst. Poradíme vám, jak vyrobit hnojivo z droždí, jak ho používat a pro jaké rostliny se nejvíce hodí. A zároveň vám řekneme, které rostliny by se droždí měly vyhýbat.

Pro jaké květiny jsou kvasnice nejlepší?

Kvasnicové hnojivo je skvělé na rostliny na zahradě i v květináči. Použít ho můžete na okrasné květiny jako růže, hortenzie, gardénie nebo levandule. Skvěle se ale hodí také na zeleninu, jako jsou okurky a rajčata. Ocení je také jahody nebo túje. V případě rostlin v květináči nikdy neuděláte chybu, když toto hnojivo použijete na orchideje nebo kapradiny.

Doporučený článek:  Koření vylepší každé jídlo, skvělé využití ale najde i mimo kuchyni. Tyto tipy usnadní život

Jak připravit hnojivo z droždí?

Máte dvě možnosti. Kostku droždí rozdrtit, zalít 10 litry teplé vody, smíchat a nechat asi hodinu odležet, potom lze směs použít. Anebo si připravte směs kostky droždí, 10 litrů teplé vody a 1 hrnku cukru. Smíchejte droždí s cukrem a nechte 1–2 hodiny stát. Potom zalijte vodou, promíchejte a nechte 7 dní fermentovat. Před použitím nařeďte 1/2 hrnku roztoku 5 litry vody.

Zdroj obrázku: Freepik

Používejte přírodní hnojivo správně

Připravené hnojivo můžete používat jako prostředek při zalévání nebo jako postřik. Postřik je efektivnější, protože bude chránit listy i plody před útokem škůdců. V případě orchideje můžete rostliny do roztoku také ponořit. Směs nalijte do větší nádoby a do ní postavte květináč s rostlinou maximálně na 5 minut. Rostlina bude dokonale vyživená.

Doporučený článek:  Dokonale zelený a hustý trávník po celé léto: se správnou zálivkou mu tropické teploty neublíží

Květiny, které nemají rády kvasnicové hnojivo

Kvasnicové hnojivo samozřejmě není vhodné pro všechny rostliny. Rozhodně byste ho neměli používat na cibuli a brambory. Droždí totiž zhorší jejich chuť. Na druhou stranu s tímto hnojivem můžete zalévat všechny pokojové rostliny. Stačí, když hnojivo použijete jednou za dva týdny. A používat ho můžete po celou sezónu. Nejefektivnější ale bude na jaře a během léta.

Zdroj: https://www.corvallisadvocate.com/2021/using-yeast-in-the-garden/

Podobné články:

Zkáza rostlin i úrody: hraboši nepohrdnou téměř ničím. Jednoduché triky je ze zahrady vyženouZkáza rostlin i úrody: hraboši nepohrdnou téměř ničím. Jednoduché triky je ze zahrady vyženou

Hraboši polní patří mezi nejpočetnější skupinu hlodavců z podčeledi hrabošovitých na severní polokouli. Jejich příbuznými jsou lumíci, ondatry, pestrušky, slepušky nebo hryzci a jedná se o nenápadné tvory připomínající křečky.