U ovocných džusů záleží na složení. Čím více ovocné složky, tím lépe

Ovocné džusy se běžně považují za chutnější vodu nebo za čajové náhražky. Pijeme je, abychom uhasili žízeň, a jak naznačují reklamy, poskytnou vitamíny. Odborníci na výživu však jasně zdůrazňují, že ovocné šťávy mohou být často kalorické a plné cukru. Kromě toho mohou kyseliny, které obsahují, uškodit lidem trpícím chronickými gastrointestinálními chorobami.

Obsah ovocných šťáv

Šťávy snadno dodávají tělu vitamíny a minerály. Jejich množství je podobné tomu, jaké nabízí čerstvé ovoce. Například mrkvová šťáva obsahuje vlákninu a betakaroten. Pozitivně ovlivňuje zrak a stav pokožky. Přírodní rybízová šťáva je bohatá na vitamín C, železo a kyselinu listovou.

Doporučený článek:  Jednoduché triky zkušených zahrádkářů udrží půdo kvalitní a plnou důležitých živin po celý rok

Podporují klouby, snižují hladinu cukru v krvi a mají antibakteriální vlastnosti. Ne každá šťáva je však zdravá a ne každý by ji měl konzumovat. Provedly se různé studie o kalorickém obsahu ovocných šťáv a jejich vlivu na naše tělo. Ukázaly, že čím více ovoce jíme, tím lépe ovlivňuje naši váhu a obvod pasu. Pravidelná konzumace ovocných šťáv navíc snižuje riziko obezity.

Zdroj obrázku: Freepik

Zdravé a nezdravé šťávy

Někteří lidé se však pití takových šťáv vyhýbají. Důvodem je rozšířená záměna šťáv za mnohem méně zdravé ovocné nápoje. Ty obsahují hlavně sladidla a aromata a vitamíny a minerály se obvykle přidávají do nápoje chemicky. Skutečné přírodní džusy na druhé straně obsahují pouze dávku cukru, která je výsledkem přirozené sladkosti samotného ovoce. Jsou také méně kalorické a jsou bohatým zdrojem přírodních vitamínů a minerálů. Proto je důležité při nákupu ovocných šťáv pečlivě číst složení.

Doporučený článek:  Sběr kaštanů působí blahodárně na psychiku. Nasbírané plody využijeme prakticky i kreativně

Kromě diabetiků existují i jiné skupiny lidí, pro něž mohou být ovocné džusy nepříznivé. Lidé, kteří zhubnou, by měli být také opatrní. Šťávy dostupné v obchodech jsou obvykle slazené a proces mačkání šťávy sám zbavuje ovoce většiny vlákniny. Proto by lidé na dietě měli vyměnit džusy za vodu a jíst ovoce jako svačinu s nízkým glykemickým indexem, například bobule, jablka nebo pomeranče.

Zdroje: https://www.healthline.com/nutrition/fruit-juice-vs-soda, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8228760/, https://www.healthline.com/health-news/why-fruit-juice-without-added-sugar-is-still-linked-to-weight-gain, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6495127/, https://health.clevelandclinic.org/is-100-percent-fruit-juice-as-healthy-as-it-sounds

Podobné články:

Kedlubna obohatí jídelníček syrová i jako součást vařených pokrmů. Ne vždy však prospějeKedlubna obohatí jídelníček syrová i jako součást vařených pokrmů. Ne vždy však prospěje

Kedlubny milujeme nejen pro jejich chuť, ale také mají skvělé účinky na naše zdraví. Jejich nutriční hodnota je obrovská. Můžete si je dát syrové, nebo si je naložit, obojí je

Cibuli můžeme využít i netradičně. Je cenným lékem, barvivem nebo hnojivemCibuli můžeme využít i netradičně. Je cenným lékem, barvivem nebo hnojivem

Cibule je jednou z nejběžnějších zelenin, kterou najdeme v téměř každé domácnosti. Obvykle ji používáme jako základní ingredienci do polévek, omáček a salátů, ale málokdo si uvědomuje, že cibule má