Tři tipy na zdravé sirupy, které posílí imunitu a uleví při nachlazení

Tuzemsko svírá už několik týdnů epidemie viróz a chřipek, proto je nanejvýš nutné podpořit obranyschopnost těla pomocí lidové medicíny, na kterou nedaly dopustit naše babičky. Vždy je vhodnější prevence a nemoci předcházet než ji prodělat, protože průběh může být nebezpečný a značně vysilující nejen pro děti, seniory a chronicky nemocné lidi, ale též pro běžnou populaci. Po jakých sirupech sáhnout a jaké přísady kombinovat, aby byly účinky co největší?

Zázvorový sirup

Lidem se snížila obranyschopnost těla vůči různým patogenům během covidového období, kdy se nedostali do styku s jinými viry, proto je čas připravit zázvorový sirup, který má protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti, obsahuje kromě toho mnoho vitamínů a minerálů. Zázvor se očistí a nakrájí na tenčí plátky, poté se zalije dvěma sklenicemi vody a směs se v hrnci vaří asi půl hodiny, poté se přidá asi 120 gramů medu a dobře se promíchá. Hotová směs se přelije do uzavíratelné láhve a nechá vychladnout. Pro posílení těla se užívá jedna lžička denně.

Zdroj obrázku: Freepik

Česnekový sirup s medem

Typická zelenina tuzemské kuchyně vyniká svými antibakteriálními a antivirovými účinky, je doslova posilovačem zdraví a poradí si s mnoha neduhy včetně infekcí horních cest dýchacích. Navíc pomáhá povzbudit tělo k obraně před nákazou. Příprava je snadná, několik stroužků česneku se oloupe a prolisuje do misky, přilije se sklenice horké převařené vody. Po vychladnutí se směs přelije do lahve, uloží do chladničky a nechá alespoň 24 hodin louhovat. Poté se přidá lžíce medu a pár kapek citronové šťávy, užívá se denně a musí se spotřebovat do týdne.

Doporučený článek:  Mango je oblíbené ovoce plné vitamínů. Posiluje imunitu a koncentraci

Cibulový sirup

Cibuli mnozí nesnesou jinak než v guláši, protože syrová má typický zápach, který vzniká ze sirných sloučenin. Cibule je ale spolu s česnekem účinným prostředkem při virózách a nachlazení a posiluje imunitu. Stačí vzít jednu cibuli, oloupat ji a nakrájet nadrobno a vložit do zavařovací sklenice. Cibule se zasype 6 lžícemi cukru nebo medu. Zavřená sklenice se nechá pracovat přes noc v teple, aby pustila šťávu. Po vymačkání je sirup připravený k užívání, opětovně se konzumuje jedna lžička až třikrát denně.

Zdroje: https://www.apwuhp.com/10-ways-to-stop-viruses-from-spreading-and-avoid-getting-sick/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9254812/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4106649/, https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/ginger-benefits, https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/00346650710749071/full/html, https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=19&contentid=Garlic, https://www.healthline.com/nutrition/onion-benefits

Podobné články:

Nakládané okurky prokazatelně zlepšují náladu. Dopřejte si jich, co hrdlo ráčíNakládané okurky prokazatelně zlepšují náladu. Dopřejte si jich, co hrdlo ráčí

Fermentované potraviny jsou obecně velmi oblíbené, protože obsahují spoustu látek a živin, díky kterým vaše střeva a celkově trávicí systém budou fungovat skvěle. Nakládané okurky patří mezi nejčastější potraviny, které

Základem dobrého grilování je především dostatečná příprava a čisté vybaveníZákladem dobrého grilování je především dostatečná příprava a čisté vybavení

Grilování patří mezi činnosti, které jsou oblíbené hlavně v letním období. Když se řekne grilování, představíme si přátele, dobré pití a jídlo a také krásné počasí. Pravidelně grilujeme od května