„Proč se trápit se zeleninou, nebo stát hodiny u sporáku. Do hrnce hoď kostku a polévka je hotová,“ poradila jsem

Jednou jsme se sešly s kamarádkou na kávě a začala mi vyprávět, jak ji nebaví trávit každý den hodiny u sporáku, vařit obědy pro manžela a děti. Pochopila jsem ji, protože i já mám rodinu a vím, jaké to je vařit každý den. Ale už jsem si našla cesty, jak si to usnadnit. Manžel sice vyžaduje denně teplé jídlo, ale to ještě neznamená, že budu jeho otrok a ve svém volném čase budu jenom stát u sporáku. A pokud jde o děti, ty mají teplé jídlo ve škole

Tak jsem jí řekla: „Víš co, vykašli se na ty klasické vývary. Zbytečně u toho trávíš hodiny. Hoď kostku do vody a nikdo nic nepozná.“ Kamarádka na mě koukala překvapeně. Vysvětlila jsem jí, že bujón v kostce je rychlý a jednoduchý způsob, jak udělat základ na polévku. Dřív jsem si taky myslela, že musím vařit vše od základu, aby to bylo ‚správné‘, ale pak jsem zjistila, že tyhle malé zkratky mi mohou ušetřit spoustu času a energie. Prostě natočím do hrnce vodu, přivedu k varu, hodím kostku a za pár minut je silný vývar hotový. A dokonale dochucený.

Doporučený článek:  10 nejzdravějších druhů zeleniny, které by se měly na jídelníčku objevovat pravidelně

„Když použiješ bujón, máš základ polévky hotový do pár minut. A místo stání u sporáku můžeš odpočívat nebo dělat něco, co tě baví,“ pokračovala jsem. Kamarádka zvažovala moje slova. Bylo vidět, že jí to dává smysl, ale zároveň byla trochu skeptická. „Rozumím tomu, že chceš vařit zdravě a domácí jídlo je super, ale někdy je potřeba najít kompromis mezi kvalitou a časem, který máš k dispozici,“ dodala jsem. Vysvětlila jsem jí, že v dnešní době, kdy všichni toho máme tolik na práci, je důležité najít způsoby, jak si práci ulehčit, aniž bychom obětovali všechno ostatní.

Doporučený článek:  Mytí ovoce a zeleniny před konzumací nebo vařením má smysl

Můj názor na to byl jasný: vaření by nemělo být denním otroctvím. Je to důležitá část života, ale neměla by nás ovládat nebo nám bránit v tom, abychom si užili i jiné věci. Žijeme ve 21. století, ne v době kdy žena byla jakousi domácí služkou a muž hlava rodiny. I ženy snad mají právo na volný čas a zábavu. A pokud jim k tomu dopomohou polotovary a náhražky, proč ne. Pořád je to lepší, než kdybychom se všichni stravovali po hospodách. Tam je kvalita jídla ještě horší.

Zdroj: Autorský text, emailový příspěvek

Podobné články: