Magnolie jsou okouzlující strážkyně zahrad, které rády vystavují své nádherné květy slunci

Odolat kouzlu magnolie je velmi těžké. Možná to je důvod, proč je tato rostlina u nás stále populárnější a objevuje se na mnoha zahradách. Dorůstá působivých velikostí a přitahuje pohledy všech kolemjdoucích, protože je plná květů nádherných barev. Stejně jako u jiných rostlin jí musíte poskytnout správnou péči a lásku, aby mohla dobře růst a kvést.

Magnolie potřebuje specifickou půdu

Začneme u toho základního. Magnolie vyžaduje vhodné umístění a půdu. Nejlépe poroste tam, bude bude dobře chráněná před větrem a kde bude mít dostatek slunečního záření. Ideální substrát je s mírně kyselým pH (5–6). Před zasazením je potřeba půdu zcela očistit od plevele, dobře prokypřit a jemně okyselit přidáním rašeliny a humusu.

Doporučený článek:  Na podzim péče o zahradu nekončí. Správné hnojení rostliny posílí před krutými mrazy

Na co si dát pozor při výběru?

V první řadě si musíte dávat pozor při nákupu, protože i zde můžete udělat chybu. Sazenice musí být dobře zakořeněná a bez mechanického poškození. V dobrém stavu by měly být nejen kořeny, ale také listy (zdravé, bez známek onemocnění, nezmrzlé). Myslete na to, že rostlina kvete dva roky po výsadbě.

Zdroj obrázku: Pixabay

Termín výsadby musíte přizpůsobit konkrétní odrůdě. Zahradníci vám rádi poradí. Obecně platí, že střední, fialové a japonské magnolie se vysazují v období od dubna do srpna, zatímco pro mnohokvěté magnolie je nejlepší čas k zasazení na začátku jara. Pokud si nejste jistí, zeptejte se zahradníka, u kterého budete sazenice kupovat.

Doporučený článek:  V listopadu můžeme sázet cibulky oblíbených jarních květin

Jak zasadit magnolii?

Výsadba je nejdůležitější částí celého procesu. Zvláštní pozornost věnujte kořenům, protože má velmi jemný kořenový systém. Z nádoby ji šetrně vyjměte s hroudou zeminy a vložte ji do jámy vykopané v prokypřené půdě. Kořeny nesmí být ničím narušeny ani zkráceny.

Sazenice magnolie vložená do půdy musí být zavlažována dešťovou vodou. Na vodu ze studny okamžitě zapomeňte, protože by byla rostlina v šoku z teplotního rozdílu. Zahradníci ji také doporučují zakrýt mulčem, aby byla chráněna před zaplevelením a ztrátou vody. Samozřejmostí je pravidelné odstraňování plevele, který by jí bral vláhu a živiny. Na podzim je zapotřebí ji ochránit před mrazem vrstvou rašeliny nebo kůry a slámy.

Doporučený článek:  Pivoňka okouzlí krásou i omamnou vůní. Málokdo však zná její jedinečné účinky na lidské zdraví

Podobné články: