Zelenina a ovoce můžou i uškodit. Ty nejoblíbenější obsahují příliš nebezpečných pesticidů

Všichni víme, že zemědělci aplikují na své plodiny pesticidy, aby prodloužili jejich životnost. Existují některé druhy ovoce a zeleniny, které mají vyšší koncentraci pesticidů než jiné. Na základě výzkumu byl sestaven seznam 12 druhů zeleniny a ovoce, jejichž dávky pesticidů jsou mnohem vyšší než normy. Možná budete překvapení, co se na seznamu nachází.

Jaké ovoce je na prvním místě toxicity?

Co myslíte, že se umístilo na prvním místě? Budete se divit, ale jsou to jahody. Odborníci v nich našli neuvěřitelné množství škodlivých látek, a to více než 20 druhů chemikálií. Aktivisté poukazují na to, že nemusíte toto ovoce přestat úplně jíst. Jahody jsou bohaté na vitamíny, minerály nebo kyselinu listovou. Při nákupu byste měli volit bio kvalitu z ekologického zemědělství.

Doporučený článek:  Vypěstujte si domácí ananas. Jediné, co budete potřebovat, je trpělivost

Mezi další plodiny, které se umístily na seznamu toxických surovin, se řadí špenát, nektarinky, jablka, broskve, hrušky, třešně, hroznové víno a celer. Mnoho pesticidů obsahují také rajčata, brambory a papriky. Tyto druhy ovoce a zeleniny patří mezi nejoblíbenější, ale měli byste u nich vždy volit kvalitnější, bio verzi.

Zdroj obrázku: Freepik

Nejzdravější ovoce a zelenina na trhu

Bojovníci za životní prostředí také dali dohromady seznam nejzdravějšího ovoce a zeleniny. Na tento seznam zařadili kukuřici, avokádo, ananas, zelí, cibuli nebo hrášek. Velmi nízký obsah pesticidů našli také v produktech, jako je papája, chřest, mango, lilek, meloun, kiwi, květák nebo grapefruit. Jestli se nechcete v ovoci a zelenině omezovat, ale zároveň jíst doopravdy zdravě, měli byste do jídelníčku zařadit tyto produkty.

Doporučený článek:  "Myslela jsem, že pěstujeme bio potraviny. Až po čase manžel přiznal, že bez chemie to nejde," zoufá si Jiřina

Jak se obecně vyhýbat pesticidům? Nejlepší je pěstovat si vlastní ovoce a zeleninu, protože jedině tak si můžete být jistí, že jde o přírodní produkty bez postřiku a přidané chemie. Ne pro každého je to možné a většinou stejně produkty nevydrží po celý rok. Proto byste vždy měli hledat ovoce a zeleninu s označením bio nebo hledat ekologické zdroje, například místní zeleninové trhy.

Zdroj: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/food-pesticides-and-other-chemicals, https://www.healthline.com/nutrition/clean-15, https://www.cnbc.com/2023/03/29/dirty-dozen-2023-12-fruits-and-vegetables-with-the-most-pesticides.html, https://wickedleeks.riverford.co.uk/news/strawberries-top-dirty-dozen-pesticide-list, https://www.webmd.com/diet/health-benefits-strawberry, https://www.healthline.com/nutrition/dirty-dozen-foods

Podobné články:

Chřest nesmí chybět na jarním stole žádného gurmána. Díky správné přípravě se stane skutečnou lahůdkouChřest nesmí chybět na jarním stole žádného gurmána. Díky správné přípravě se stane skutečnou lahůdkou

Zelený chřest je zelenina, která se na našich talířích objevuje právě v období dubna. Je to sezónní, křupavá pochoutka, která většině gurmánů neunikne. Zelený chřest je nejen pokladnicí vitamínů, ale