Zelenina nesmí v jídelníčku chybět. Benefity přináší především syrová

Zeleninu si můžete připravit na mnoho způsobů. Vynikající je pečená, vařená, dušená i grilovaná. Mnoho odborníků se stále shoduje na tom, že nejlepší je pro naše tělo zelenina v syrovém stavu. Proč je to pro vás zdravější a doporučují to všichni dietologové? Podívejme se na všechny benefity konzumace syrové zeleniny. Čerstvá chuť rozhodně není jedinou výhodou.

Živiny a enzymy

Vařením nebo jiným tepelným zpracování můžete přijít o hodně živin. Hlavně vitamíny B a C jsou velmi citlivé na teplo. V syrové zelenině jich najdete mnohem více a užijete si jejich benefitů. To samé platí také pro enzymy, které se v některých druzích zeleniny nachází. Enzymy jsou klíčové pro správné trávení těchto potravin, a proto byste na ně měli myslet při přípravě jídla.

Doporučený článek:  Mytí ovoce a zeleniny před konzumací nebo vařením má smysl

Kalorie a vláknina

Chcete zhubnout pomocí zeleniny? Dejte si ji syrovou. Syrová zelenina většinou obsahuje méně kalorií než ve vařeném stavu. Na druhou stranu obsahuje více vlákniny, což bude mít také vliv na vaši hmotnost. S vlákninou snížíte hladinu cholesterolu, srovnáte své trávení a můžete také stabilizovat hladinu cukru v krvi. Tak si raději dejte salát s čerstvou zeleninou.

Zdroj obrázku: Freepik

Oxidační stres

Nespočet druhů zeleniny obsahuje antioxidanty, které na sebe vážou volné radikály, působí jako prevence proti rakovině a snižují hladinu oxidačního stresu v těle. Jakmile zeleninu uvaříte, snížíte množství těchto látek. Všichni chceme chránit své tělo před poškozením buněk a v tomto případě vám k tomu postačí, když nebudete potraviny vařit, péct nebo grilovat.

Doporučený článek:  Plné krmítko dobrot: pomozte ptákům v zahradě přežít zimu

Chuť a struktura

Syrová zelenina chutná jednoduše skvěle. Jestli si chcete užít nejlepší chuti a textury, měli byste si ji dát tak, jak jste ji koupili (samozřejmě umytou a očištěnou). Některé druhy musíte upravit tepelně, ale ve většině případů vám postačí potraviny nakrájet a vychutnat si jejich přirozenou chuť. Tohle je jen pár důvodů k tomu, abyste se ještě dnes udělali čerstvý a zdravý salát.

Zdroj: https://www.webmd.com/diet/a-z/raw-foods-diet, https://health.clevelandclinic.org/raw-food-diet-is-it-healthier, https://www.medicalnewstoday.com/articles/7381, https://my.clevelandclinic.org/health/articles/21532-enzymes, https://www.fda.gov/food/food-labeling-nutrition/nutrition-information-raw-vegetables, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24915343/

Podobné články:

Základem dobrého grilování je především dostatečná příprava a čisté vybaveníZákladem dobrého grilování je především dostatečná příprava a čisté vybavení

Grilování patří mezi činnosti, které jsou oblíbené hlavně v letním období. Když se řekne grilování, představíme si přátele, dobré pití a jídlo a také krásné počasí. Pravidelně grilujeme od května

Celer se znovu dostává do popředí. Jeho úžasné účinky znají všichni, kdo žijí zdravěCeler se znovu dostává do popředí. Jeho úžasné účinky znají všichni, kdo žijí zdravě

Celer se v poslední době těší čím dál větší oblibě. Může za to hlavně celerový džus, který se stal velkým trendem hlavně pro ty, kteří chtějí žít zdravě a mají i